dijous, de maig 03, 2007

La distribució Linux escollida per Dell és Ubuntu

L'anunci acaba amb unes quantes setmanes d'incertesa i especulacions, i pot suposar una forta empenta per a la distro derivada de Debian.

De fet, Ubuntu era al costat de Fedora i openSUSE una de les candidates més forts a aconseguir entrar en les màquines de Dell, el primer gran fabricant mundial que ha donat el pas d'incloure Linux com a opció de consum per a les seves màquines desktop orientades a usuari final. A més, i d'acord amb les preferències mostrades pels mateixos clients de Dell, Ubuntu era una de les escollides pel públic mitjançant l'enquesta realitzada en el lloc web IdeaStorm, que la companyia texana va llançar fa uns mesos per recollir informació de primera mà sobre les preferències i demandes dels seus usuaris.

L'especulació s'ha acabat amb un comunicat conjunt emès per Canonical (l'empresa fundada per Mark Shuttleworth per oferir suport a la distribució Ubuntu) i Dell.

Canonical es mostra satisfeta i convençuda que amb aquest acord jugarà un rol important en la disponibilitat d'escriptoris Linux per a tothom. Per la banda, Dell no ha fet grans declaracions sobre això en el seu comunicat, i s'ha limitat a recordar que el seu compromís amb Linux no és nou, ja que fins ara també venia una gamma de servidors PowerEdge funcionant sota Red Hat Linux, la mateixa distribució que equipa a algunes de les seves estacions de treball de la gamma Precision, i els sobretaula OptiPlex i els portàtils Latitude estan certificats per al seu funcionament amb Novell SLED 10.

El que encara es desconeix és quins models de Dell sortiran al mercat amb Ubuntu 7.04 preinstal·lat i de quina manera es farà exactament, si amb Linux en exclusiva o podent l'usuari escollir entre Linux o Windows com a sistema operatiu.

Més informació:

Comunicat de Canonical
http://www.ubuntu.com/news/dell-to-offer-ubuntu

Comunicat de Dell
http://direct2dell.com/one2one/archive/2007/05/01/13147.aspx