dilluns, de maig 07, 2007

L'OLPC també podrà executar Windows

El mateix Nicholas Negroponte, alma mater del projecte, s'ha encarregat de fer aquesta afirmació que trenca amb molts mesos d'especulacions.

Tot i que ja no només es sap que el sistema operatiu de l'OLPC (sigles de One Laptop Per Child, o el que és el mateix, un ordinador laptop per nen) és un Linux basat en Fedora amb una interfície gràfica personalitzada, si no que a més s'ha pogut veure en acció a diferents fires com el passat 3GSM, encara quedava un dubte per aclarir: si l'aparell podria, a més, treballar també amb Windows. I sembla que la resposta a aquesta pregunta serà un si rotund confirmat pel fundador i màxim responsable del projecte, Nicholas Negroponte, el qual té l'honor de ser també el fundador i president emèrit del Media Lab del MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Negroponte manté una cordial relació d'amistat amb Bill Gates, cofundador i president (ja en procés de jubilar-se d'aquest càrrec però encara amb una gran influència sobre la companyia) de Microsoft, fet que no ha impedit que en el passat Gates parlés despectivament del projecte, per passar a interessar-se en ell a posteriori. Per tant, no ha de ser estrany que s'hagi arribat al punt en què Windows pugui ser executat en una d'aquestes màquines, i més tenint en compte que la companyia de Redmond està cada dia més interessada en els anomenats "mercats emergents", expressió que podríem traduir per països en vies de desenvolupament el nivell econòmic dels quals millora de mica en mica i la seva ciutadania cada vegada es pot permetre més aparells tecnològics.

En declaracions de les quals se'n fa ressò Yahoo!, Negroponte ha afirmat que els desenvolupadors de l'OLPC han treballat al costat de Microsoft per aconseguir que una versió del Windows -probablement XP Starter malgrat que Negroponte no ha revelat aquest detall- pugui ser executada per aquesta màquina de baix cost, juntament amb algunes de les aplicacions de la companyia de Bill Gates.

L'anunci té la seva importància, doncs la multinacional nord-americana potser ja estigui negociant amb algun dels governs que han mostrat el seu interès en l'adquisició de l'OLPC per a què aquesta màquina porti Windows instal·lat i no el Linux original amb el qual compta el projecte. D'aquesta manera, Microsoft seguiria tenint la iniciativa en aquests mercats i s 'asseguraria la continuïtat de la seva hegemonia durant uns quants anys més.

A més d'admetre que Windows funcionarà a les OLPC, Negroponte també va dir que el preu final de l'aparell serà de 175 dòlars, allunyant-se bastant dels 100 que eren l'objectiu inicial del projecte -i gairebé una quimera en el món de la informàtica- i que queden com una fita a aconseguir més endavant.

De moment, s'han interessat diversos països per l'OLPC, que es vendrà exclusivament en grans partides als governs per a què els distribueixin entre la seva població estudiantil. Alguns dels interessats són Brasil, Argentina, Pakistan o Líbia.

Més informació:

Article de Yahoo!
http://news.yahoo.com/s/ap/20070426/ap_on_hi_te/hundred_dollar_laptop