diumenge, de maig 06, 2007

Solaris podria ser posat sota llicència GPL

Actualment, el sistema operatiu de Sun Microsystems està disponible sota la llicència CDDL, considerada lliure per la FSF però incompatible amb la GPL.

El matís té la seva importància: la GPL (GNU General Public License) garanteix les quatre llibertats del programari lliure posades sobre paper per Richard Stallman, teòric i considerat pare del moviment (a més d'acèrrim activista). A saber: llibertat d'ús, llibertat d'estudiar el programa i adaptar-lo a les nostres necessitats -per al què es necessita el codi font-, llibertat de distribuir còpies i llibertat per millorar el programa i distribuir lliurement les modificacions.

Sun ja va alliberar en el passat la major part del codi font de Solaris sota el projecte OpenSolaris* protegit per la llicència CDDL (Common Development and Distribution License), basada al seu torn en la Mozilla Public License 1.1 . La CDDL ha despertat polèmica; considerada com una llicència lliure per la Free Software Foundation (FSF) a la vegada que incompatible amb la GPL, ha rebut nombroses crítiques per part de grups d'activistes, la majoria dels quals també ha criticat les iniciatives d'obertura de codi de Sun Microsystems per ser interessades. Altres, en canvi, les recolzen justificant-se en l'argument maquiavèl·lic -malgrat que sense les connotacions pejoratives que aquesta frase ha adquirit en la vox populi- que la fi justifica els mitjans.

Jonathan Schwartz, CEO de Sun, ja va manifestar durant l'any passat la voluntat de la companyia d'alliberar Solaris sota la GPL, el què podria tenir grans conseqüències per a la comunitat informàtica. De fet, l'alliberament de Solaris sota la CDDL i la creació de la comunitat OpenSolaris han contribuït a què el Unix de Sun sigui molt més conegut i usat, i que fins i tot li surtin "clons" com BeleniX, que es basen en el seu codi font base afegint programari a priori no relacionat de cap manera amb Sun.

L'adopció de la GPL facilitaria una major acceptació de Solaris per part de la comunitat de desenvolupadors lliures, i probablement el creixement d'un nombre més gran de projectes al seu voltant.

La informació, de la qual se'n fan ressò diversos mitjans de comunicació en línia especialitzats en noves tecnologies durant aquests dies, podria també ser un globus sonda llançat per Sun per tal de veure la reacció de la comunitat. El fet és que el multinacional nord-americana sembla voler posicionar de forma lenta però segura al seu Unix com a rival de Linux. Fa un temps va llançar la seva pròpia distribució Linux, Java Desktop System, de vida efímera i els desenvolupaments de la qual van passar a integrar-se en Solaris 10, però el suport a Linux sembla haver anat a menys dins de Sun tot i el recent acord de distribució d'Ubuntu signat amb Canonical.

Sense cap mena de dubte encara haurem d'esperar un temps abans de veure quin serà el moviment definitiu de Sun.

* de fet, continua alliberant avui en dia algunes de les peces que encara li manquen.