divendres, de maig 04, 2007

Linux tindrà una nova pila de connexió sense fils integrada en el nucli

El nou subsistema de connectivitat sense fils de Linux vindrà a solucionar la disparitat de drivers i utilitats per establir connexions sense fils que fins ara venia patint el sistema operatiu del pingüí.

Diversos mitjans de comunicació en línia vinculats amb el sistema operatiu GNU/Linux vénen anunciant des de fa algun temps la propera implementació en el nucli del sistema d'una nova pila WLAN (Wireless LAN, xarxa local sense fils en anglès) que actualment s'està provant a la branca mm del kernel de Linux, una sèrie de pegats mantinguts pel conegut programador Andrew Morton i que s'apliquen al nucli del sistema incloent codi experimental per a la seva avaluació i, si és procedent, inclusió en les següents versions estables del nucli.

La nova pila WLAN procedeix de l'empresa Devicescape, dedicada a la producció de solucions de programari de connectivitat sense fils per a ordinadors i dispositius de mà i que amb anterioritat havia alliberat alguna de les seves solucions sota la GPL.

La unificació de controladors i utilitats de connexió hauria de millorar la gestió de les connexions a xarxes sense fils sota el sistema operatiu lliure a més de facilitar el seu ús a usuaris novells. Els programadors de drivers també veuran un al·licient en la nova arquitectura, doncs facilitarà la creació de drivers i utilitats específiques, a més d'estar més ben documentat. També s'aprofitarà l'avinentesa per reescriure els drivers d'alguns dels xipsets inalàmbrics més populars existents actualment al mercat.

El nom del nou subsistema WLAN de Linux és mac80211, i pel que hem pogut descobrir, encara no existeix un calendari establert per integrar-lo en el kernel, tot i que alguns parlen de properes versions de l'actual branca 2.6.x . També pot passar que els usuaris d'algunes distribucions no hagin d'esperar gaire per poder gaudir del nou subsistema, doncs Fedora i Ubuntu podrien oferir-lo abans que es fes oficial la seva inclusió en el kernel.