dimecres, de maig 09, 2007

Dell s'afegeix al pacte Novell-Microsoft

El moviment sorpresa del fabricant nord-americà farà que aquest adquireixi a Microsoft certificats d'ús de SUSE Linux Enterprise Server, treballant per migrar a aquest a usuaris d'altres distribucions del sistema del pingüí. Dell es converteix així en el primer fabricant de maquinari en passar a formar part del pacte, fet que li pot comportar mala premsa entre la comunitat linuxera.

Pocs dies després d'anunciar al món que seria el primer gran fabricant d'ordinadors en oferir Linux en igualtat de condicions amb Windows als seus clients de màquines desktop, el fabricant texà Dell realitza un altre moviment relacionat amb el sistema operatiu del pingüí anunciant que entra a formar part del polèmic acord Novell-Microsoft sobre propietat intel·lectual i interoperabilitat.

Tot i que la versió de Linux escollida per Dell per als seus desktops és la puixant Ubuntu, la companyia nord-americana ha treballat amb altres distros per al sector dels servidors com ara Red Hat o SuSE, pel què no sorprèn gaire que hagi pactat amb una companyia del món Linux diferent de Canonical.

Segons han anunciat Dell i Microsoft, i sota els termes de l'acord, Dell adquirirà a la companyia de Bill Gates certificats de SUSE Linux Enterprise Server (SLES) i establirà un servei d'assistència tècnica i programes de màrqueting per tal de captar usuaris de Linux que no ho siguin de Dell per a què migrin a SLES.

Tot esperant la reacció de la comunitat

L'acord Novell-Microsoft no va ser ben rebut per la comunitat 'linuxera' més activista, reacció que amb el temps no s'ha suavitzat. De forma diferent, i malgrat que alguns el veuen encara amb recel, el moviment de Dell oferint Ubuntu ha estat en general ben acceptat per la comunitat, i més quan el fundador de la companyia texana va afirmar fa ja algun temps que a les seves màquines només hi tenia cabuda el Windows.

A despit de com estan les coses, aquest moviment sorprenent de Dell pot deteriorar la imatge que aquesta companyia s'ha guanyat entre la comunitat Linux, ja que pot arribar a ser vist com un acte de 'traïció' al sistema operatiu del pingüí ara que semblava que l'estava recolzant sense pal·liatius.

El motiu més probable de Dell per realitzar aquest moviment és demostrar a Microsoft que tot i oferir Ubuntu en algunes de les seves màquines desktop, no ha abandonat la 'disciplina' de la companyia de Redmond, a la qual sempre ha estat vinculada i en bones relacions.

Dell va apostar per Microsoft i Windows des del principi, essent el sistema operatiu de la companyia de Bill Gates l'únic que va muntar a les seves màquines durant molt temps. Els vents que bufen al mercat semblen empènyer a la companyia una mica en una altra direcció, però sembla que la multinacional texana vol deixar clar a Microsoft que encara manté la seva "obediència deguda".

Més informació:

Notícia en els blogs de Dell
http://direct2dell.com/one2one/archive/2007/05/07/14120.aspx

Nota de premsa de Microsoft
http://www.microsoft.com/presspass/press/2007/may07/05-06MSDellNovellPR.mspx