dilluns, de maig 07, 2007

Minimo, l'alternativa de Mozilla al Pocket Internet Explorer

Pot considerar-se com la versió de Firefox per a dispositius mòbils, i s'executa sobre Windows Mobile 4.2 i 5.0 .

Minimo és l'aposta de la Corporació Mozilla per conquerir els dispositius mòbils. Inicialment disponible per a la distribució Familiar Linux del sistema operatiu del pingüí, s'ha convertit en l'estàndard per a l'entorn GPE (la versió per a dispositius mòbils de l'entorn Gnome) i ha donat el pas a les versions mòbils de Windows basades en el nucli Windows CE en les seves versions 4.2 i 5.0 .

Davant la seva competència directa, el Pocket Internet Explorer de Microsoft, Minimo proporciona a l'usuari funcionalitats modernes, com ara navegació en pestanyes i suport per a 'feeds' RSS, deixant de banda altres funcionalitats que no es consideren útils per a dispositius mòbils com són el suport per a servidors FTP. Les seves funcionalitats són ampliables mitjançant l'ús d'extensions.

La Web 2.0, encara massa gran (en gairebé tots els sentits) per a la majoria dels dispositius mòbils, té la seva oportunitat amb Minimo, que ofereix suport per a tecnologies de nova generació com AJAX i widgets. D'aquesta manera, serveis com ara gestors de continguts, correu electrònic webmail o xarxes socials, són ara accessibles des del nostre dispositiu mòbil.

Minimo està preparat per ser executat en tota mena de dispositius mòbils, des de handhelds fins a smartphones passant per PDA's. Per a la seva instal·lació podem descarregar gratuïtament des de la seva pàgina web dos paquets: un per a ser instal·lat des de l'ordinador quan aquest se sincronitza amb el dispositiu mòbil, i un altre per executar-lo i instal·lar Minimo directament des del dispositiu.

De moment, i malgrat que es troba en desenvolupament des del 2004, Minimo no ha arribat encara a la versió 1.0 tot i que ja és prou estable com per al seu ús habitual. La versió 0.2, la darrera en ser publicada aquest passat 31 de març, està disponible per a Windows Mobile 5.0 . Per a l'anterior versió 4.2, comptem amb Minimo 0..016 . És aquesta versió per a Windows Mobile la que experimenta un desenvolupament més ràpid, tot i que a la web del projecte s'afirma que la versió per a Linux aviat es posarà a l'alçada, el què podria impulsar a aquest navegador com alternativa a Opera o NetFront.

L'única fallada que potser es pot atribuir actualment al projecte és -i amb tots els respectes de l'equip de desenvolupament- la manca de plans per portar-lo a Symbian (un sistema operatiu que triomfa amb diferència en el sector de la telefonia mòbil) o a Palm OS, especialment ara que aquest darrer sistema es basarà en Linux.

Com a tecnologies innovadores adaptades a l'entorn mòbil, Minimo proporciona SSR, que consisteix en una forma d'adaptar la pàgina que estem veient a la pantalla del nostre dispositiu mitjançant l'ús de fulls d'estil CSS. També tenim el què s'anomena "Navegació Espacial", i que ens permet moure'ns d'una forma diferent a través de la pàgina que estem visualitzant que la tradicional emprant el punter o la tecla de tabulació, quelcom que no és gaire pràctic en dispositius com els smartphones.

Més informació:

Pàgina web de Minimo
http://www.mozilla.org/projects/minimo/