dissabte, de maig 19, 2007

Sun Microsystems presenta JavaFX, les aplicacions RIA basades en Java

Farà la competència al Flex d'Adobe i al Silverlight de Microsoft, i el seu primer ús es dirigeix a la telefonia mòbil, un camp encara no gaire explotat per les RIA.

Les RIA (Rich Internet Application) són aplicacions (programes) que no necessiten d'una instal·lació local en el nostre ordinador per funcionar, si no que ho fan des d'Internet emprant un navegador web per a això. Una bona mostra de RIA's són les Google Apps, que entre d'altres disposen de processador de text i full de càlcul.

Actualment les tecnologies per a la construcció de RIA's són AJAX*, Adobe Flex o el recentment presentat Silverlight de Microsoft, al qual se'ls acaba d'afegir JavaFX, encara que aquest darrer dirigit inicialment als dispositius mòbils compatibles amb la plataforma d'execució d'aplicacions de Sun Microsystems.

La multinacional nord-americana ha aprofitat la pràctica omnipresència del seu popular llenguatge de programació Java en els terminals de telefonia actuals per atacar un segment de gran i ràpid creixement i que fins ara s'ha vist molt desatès pel boom de les RIA. Tot i això, i encara que l'objectiu inicial seran els telèfons mòbils, JavaFX serà molt probablement multiplataforma; de fet, els telèfons mòbils comparteixen protagonisme en aquest llançament amb altres dispositius mòbils o encastats com ara reproductors de DVD o Blu-ray.

JavaFX Mobile és el run-time d'execució d'aplicacions RIA de Sun per a dispositius mòbils, mentre que JavaFX Script és el llenguatge de programació en el qual es creen aquestes aplicacions. La integració amb les eines Java existents fins ara és total, al mateix temps que proporciona funcionalitats avançades com ara la possibilitat de realitzar drag&drop (arrossegar i deixar anar) sobre aplicacions RIA.

Seguint el suport que Sun està donant al programari lliure, ja s'ha creat una comunitat de desenvolupadors sota el segell de Projecte OpenJFX, al qual ens hi podem afegir lliurement.

Les aplicacions construïdes en JavaFX Script gaudiran d'una de les propietats més apreciades de Java: la seva execució independent de la plataforma i sempre que en aquesta hi disposem d'un run-time apropiat. Actualment les aplicacions Java poden executar-se des d'en ordinadors d'escriptori amb Windows, Linux o Mac OS X fins a en telèfons mòbils equipats amb Symbian, Windows CE o Palm OS.

Més informació:

Nota de premsa de Sun
http://www.sun.com/featured-articles/2007-0508/javafx/index.jsp?intcmp=hp2007may08_javafx_read

Projecte OpenJFX
https://openjfx.dev.java.net/

* fruit de la unió de diverses tecnologies ja existents com Javascript o DHTML