dilluns, de maig 21, 2007

openSUSE presenta l'alpha 4 de la versió 10.3 de la seva distribució Linux amb interessants novetats

L'instal·lador per a Windows que permet instal·lar la distribució des del sistema operatiu de Microsoft, el més vistós.

Des de fa temps i, especialment amb l'obertura mitjançant el projecte openSUSE, la distro d'origen alemany s'ha erigit com a una de les principals al mercat juntament amb Fedora, Debian o Ubuntu. El fet de comptar amb una poderosa empresa darrera seu com és Novell, ajuda sense cap mena de dubte, però no ho és tot. Ara, cada nova versió d'openSUSE és esperada per gran quantitat d'usuaris. La bona i variada disponibilitat de drivers per a reconèixer el màxim maquinari possible és, sense cap mena de dubte, un dels seus punts forts.

La darrera versió estable alliberada és la 10.2, i s'ha arribat ja fins a l'alpha 4 de la 10.3, la qual ens atreviríem a dir que és una de les que més expectació ha despertat pels seus petits però interessants canvis.

La principal novetat és un programari que facilita la instal·lació de la distro partint des de la base del seu principal enemic: Windows. El programa s'anomena InstLinux, i malgrat que no és la primera solució d'aquest tipus que s'integra en una distro, sí és la primera vegada que es fa a aquest nivell en una de les 'potents'.

Els primers components de KDE 4 també s'han inclòs en aquesta versió, el que fa preveure la integració de la nova iteració de l'entorn gràfic per a Unix/Linux en la futura openSUSE 10.3, encara que sigui a posteriori i mitjançant l'actualització en línia, ja que la data de sortida de KDE 4 està prevista per a passat l'estiu, gairebé paral·lela a l'alliberament d'openSUSE 10.3 que es preveu sobre les mateixes dates.

Una plataforma per a la que cada vegada anirem veient més suport en Linux és la videoconsola PlayStation 3 de Sony. La companyia japonesa ha fet una bona feina en aquest aspecte, proporcionant una màquina dedicada a videojocs però que pot ser fàcilment convertible en un ordinador de propòsit general; inclou un disc dur en el qual instal·lar el sistema operatiu, suporta l'ús de teclat i ratolí i disposa de tecnologies habituals en un ordinador de sobretaula com ara la connectivitat WiFi.

Ja existeixen des de fa alguns mesos productes Linux orientats a la PS3, com per exemple la distribució Yellow Dog Linux que no és que ofereixi suport per a la videoconsola de Sony, si no que es dirigeix directament cap a ella.

Aquesta és sense cap mena de dubte una tendència de futur en el món de les distribucions Linux que no només es mantindrà, si no que augmentarà a mesura que creixi l'adopció de la PS3 per part del públic.

De moment, el suport que openSUSE ofereix a la plataforma lúdica de Sony és més que res testimonial i en procés de desenvolupament. S'espera que per a l'alpha 5, la data de sortida prevista de la qual és el 14 de juny, ja pugui suportar la instal·lació en la PS3.

Altres novetats que podem veure en openSUSE 10.3 alpha 4 són:

- Kernel 2.6.21 amb patch per a AppArmor
- Gnome 2.18.1
- OpenOffice.org 2.2
- Modificacions en el script d'inici per accelerar la càrrega del sistema, disminuint el temps que triga en arrencar la màquina. Aquest és un cavall de batalla amb el qual openSUSE està lluitant d'ençà de la primera versió 10.0
- Augmentat el nombre d'idiomes en el qual es pot realitzar la instal·lació

Més informació:

Comunicat del projecte openSUSE amb l'anunci oficial
http://lists.opensuse.org/opensuse-announce/2007-05/msg00003.html

Pàgina web d'openSUSE
http://www.opensuse.org