divendres, de març 30, 2007

Symbian allibera la versió 9.5 del seu sistema operatiu per a telèfons mòbils

Presenta un clar enfocament a la multimèdia i l'oci digital però sense oblidar els negocis i el seu gran rival, el Pocket PC de Microsoft.

Symbian és, ara per ara, el sistema operatiu que domina en el sector dels telèfons mòbils, copant tots o gairebé tots els terminals d'empreses líders com ara Nokia o Sony Ericsson. Tot i això, en un món tan competitiu com el tecnològic, les empreses estan obligades a innovar i evolucionar de forma constant per no quedar-se enrere en el repartiment del pastís al mercat, i això és el que ens porta a un nou Symbian capaç de satisfer les noves demandes que se li fan a un telèfon mòbil.

El nou Symbian 9.5 neix amb el repte d'equipar satisfactòriament a tota una nova generació de terminals, l'anomenada 3G o Tercera Generació, en la qual la multimèdia i la intercomunicació amb Internet per a l'ús i gaudi de serveis en línia en són la clau.

Com a conseqüència d'aquestes necessitats també s'ha reduït el temps que triga en arrencar un telèfon i el temps que triguen en carregar-se les aplicacions fins en un 75% les més populars com el navegador web o el gestor de correu electrònic.

Oci digital

Hi ha qui s'entesta en anomenar a la societat actual com la de "l'oci digital", tot i que la possibilitat de gaudir d'aquest oci estigui restringida a occident i a determinats països asiàtics i no en totes les capes socials. Malgrat tot, cada dia són més i més milions de persones les que juguen, s'informen i comparteixen opinions i coneixements a través de dispositius electrònics com ara els telèfons mòbils.

Una de les tendències d'adopció massiva a curt termini és la televisió en el mòbil, que ja fa dos anys que en el 3GSM (el congrés de telefonia mòbil de referència mundial) acapara tota l'atenció dels visitants i els principals esforços de la indústria. En aquesta nova edició de Symbian s'hi inclou suport per a televisió digital de forma nativa. Els estàndards suportats són múltiples, degut a una varietat existent al mercat, i passa pel conegut DVB-H fins a l'ISDB-T.

Per als telèfons que incorporin càmera de fotos -avui en dia gairebé tots-, Symbian 9.5 inclou noves funcions com ara l'eliminació dels ulls vermells típics d'una foto feta amb flaix, o suport per a formats d'imatge panoràmics.

Optimització del rendiment

Tot i que pot semblar xocant en una època d'abundància de recursos de maquinari com la nostra en el sentit que els telèfons mòbils cada dia disposen d'un maquinari més potent, el nou Symbian economitza en l'ús d'aquests recursos: memòria RAM, bateria, ús del processador,... L'objectiu és permetre dotar de la màxima potència que permet el sistema fins i tot als terminals més simples i amb menys recursos.

Symbian 9.5 inclou un desfragmentador de memòria RAM i un optimitzador per treure el màxim partit a la memòria que tinguem instal·lada en el nostre dispositiu i millorar el rendiment de diverses aplicacions executant-se simultàniament.

Per als negocis

Una millor sincronització amb equips de sobretaula és el que es necessita gairebé en qualsevol nova versió de Symbian per batre a Pocket PC/Windows CE, el seu rival de Microsoft que encaixa com un guant (com no podia ser d'altra manera en ser del mateix fabricant) en Windows.
L'itinerància en les connexions 3G i WiFi és una altra característica que permetrà a aquells professionals que es desplacen per múltiples localitzacions i diversos països poder connectar-se allà on estiguin a la xarxa més propera.

La interoperabilitat amb servidors Exchange i Lotus Notes, tots dos molt emprats en el sector empresarial, ha estat també millorada.

Per a programadors

Amb l'interès centrat en atreure el major nombre de desenvolupadors possible, s'han facilitat el màxim d'eines a disposició dels programadors per a la creació d'aplicacions sota Symbian. A més, en aquesta nova versió del sistema s'hi ha inclòs una base de dades accessible mitjançant SQL i la interfície P.I.P.S (POSIX on Symbian OS), que permet portar aplicacions Unix compatibles amb l'estàndard POSIX al sistema operatiu per a mòbils. Això últim facilita la portabilitat d'aplicacions existents en els entorns d'escriptori a telèfons mòbils, i és essencial en un moment en què aquests aparells estan sent equipats amb maquinari com ara targes de xarxa sense fils que també es troben en els sobretaules i que tenen aplicacions molt interessants per a portar, com ara kismet, un "sniffer" de xarxes sense fils.

L'agenda de contactes s'emmagatzema a partir d'ara a la base de dades consultable en SQL, pel què serà fàcilment accessible en principi des de qualsevol aplicació que realitzem.

Altres novetats

- Inclusió de serveis de localització geogràfica (LBS, location-based services)
- Serveis per a la VoIP

Més informació:

Nota de premsa del Consorci Symbian anunciant la versió 9.5 del seu sistema operatiu
http://www.symbian.com/news/pr/2007/pr20078925.html