divendres, de març 23, 2007

Suspesa la cotització en borsa d'empreses que empraven spam per a captar inversors

La SEC (Securities and Exchange Commission dels Estats Units) ha suspès la cotització en borsa de 35 companyies basant-se en què aquestes han proporcionat informació no adequada ni completa, malgrat que sembla que el que més ha pesat és -extraoficialment- que s'han donat a conèixer emprant spam.

La SEC és l'agència governamental nord-americana encarregada de regular les pràctiques a la borsa i de les empreses presents sobre el parquet. Creada el 1934 després de l'amarga experiència del crack del 29 i la posterior gran depressió, vetlla per a què aquests fets no tornin a passar.

Tots nosaltres rebem Spam sobre temàtiques molt diverses: trobem missatges que ens intenten vendre Viagra, rèpliques de rellotges Rolex, diversos programes d'ordinador (incloent-hi còpies del recent Windows Vista a 1 Euro) i, com no, aquells amb informació borsària, presentats com a una informació importantíssima sobre un negoci gairebé-segur i en el qual hi podem sortir guanyant molts diners... i és precisament aquí on la SEC ha entrat en joc.

L'entitat federal nord-americana emmarca aquesta iniciativa en l'operació Spamalot, amb la qual sembla voler castigar-se a les empreses que empren el spam com a mitjà de recerca i captura d'inversors i compradors de les seves accions. 'L'excusa' que ha propiciat l'acció punitiva ha estat la inexactitud amb què aquestes companyies ofereixen la informació sobre elles mateixes als seus potencials clients.

Les darreres onades de spam borsari informen al receptor sobre la sortida al parquet d'accions d'empreses que pujaran ràpidament, i la compra de les quals per a la seva posterior venda es convertirà en un negoci segur. Expressions com "fast money" (diners ràpids) o "ready to explode" (això està a punt d 'explotar) poden ser llegides en aquests missatges, referint-se a la 'bomba' que els spammers volen fer creure al destinatari que seria una inversió en aquestes companyies.

Les pràctiques il·lícites posteriors que provoquen simultàniament l'enriquiment del spammer i l'empobriment dels inversors que han mossegat l'ham també són freqüents, i per ser una pràctica il·legal entren dins del terreny regulador de la SEC.

Les mesures legals preses no s'acaben en la suspensió de les cotitzacions de les empreses, si no que a posteriori es realitza una investigació per descobrir als responsables dels enviaments massius de spam.

La SEC cita diversos casos, com el d'Apparel Manufacturing Associates Inc. (APPM), amb una activitat gairebé inexistent sobre el parquet però que després d'un cap de setmana d'enviament de missatges de spam, va multiplicar la seva activitat per 138 i el preu de les seves accions per més de 7 vegades l'original. Al cap de deu dies l'activitat d'aquesta companyia havia tornat a la normalitat, amb la conseqüent pèrdua econòmica per als què van comprar en el moment àlgid, però segurament amb uns bons beneficis per a qui comptava amb la informació adequada sobre la seva situació real, probablement la mateixa persona que va ordenar enviar el spam o relacionada directament amb aquesta.

La SEC adverteix als inversors i a les persones que juguen en borsa que no basin cap decisió en el contingut de missatges de correu electrònic anònims.

Més informació:

Nota de premsa de la SEC anunciant la suspensió d'operacions de les companyies afectades per la mesura
http://www.sec.gov/news/press/2007/2007-34.htm

Entrada en el Blog oficial de Google aplaudint la decisió
http://googleblog.blogspot.com/2007/03/hitting-spammers-where-it-hurts.html