dimarts, de març 27, 2007

Alliberada la primera beta d'Ubuntu 7.04

Més eines per migrar des de Windows, virtualització mitjançant KVM i més suport per a les xarxes basades en un servidor i clients lleugers, les principals línies d'una distribució que amb aquesta versió es pot convertir en la dominadora absoluta del panorama GNU/Linux per a usuaris... amb el permís d'openSUSE.

L'esperada nova versió d'Ubuntu, una de les distribucions GNU/Linux que gaudeix de més èxit entre la comunitat, es troba cada dia més a prop, i com a mostra Canonical -l'empresa que es troba darrere d'Ubuntu- llança aquesta beta per a què comencem a degustar les novetats que aportarà.

Migració des de Windows

No és res de nou dir que el màxim rival de Linux en la conquesta per les màquines d'escriptori dels usuaris és Windows. És més, és quelcom que sobra perquè és sabut per qualsevol usuari d'ordinadors que hagi sentit a parlar del sistema operatiu del pingüí. Per tant, tampoc ens ha d'estranyar la inclusió en Linux d 'eines que ens facilitin la migració des del sistema operatiu de Microsoft al Unix gratuït.

Aquest és el cas d'Ubuntu, que en cada nova versió s'esforça per acostar una mica més l'univers Linux a l'usuari. En aquest cas s'han millorat les eines que permeten clonar la configuració del sistema Windows que tinguem instal·lat en el nostre ordinador per traspassar determinats elements al nostre Linux Ubuntu. Aquests elements són la llista de preferits de l'Internet Explorer i de Firefox, la imatge que tinguem com a fons d'escriptori, els contactes de programes de missatgeria instantània com ara AiM i Yahoo! Messenger entre d'altres. Ubuntu llegeix aquestes configuracions i les importa a la nova instal·lació de Linux, fent que estiguin disponibles només arrencar el nostre Linux per primera vegada.

L'apartat multimèdia ha estat tradicionalment un maldecap per als usuaris que migren des de Windows a Linux, ja que la majoria de les distribucions del sistema operatiu del pingüí no inclouen per defecte còdecs per a reproduir formats propietaris com el WMV, en ser també propietaris els mateixos còdecs i estar subjectes a llicències d'ús diferents de la GPL. Per facilitar la instal·lació d'aquests còdecs, Ubuntu facilita una eina específica que ens permet dur a terme aquesta instal·lació d'una forma molt simple.

Virtualització

La tendència de moda en la computació actual no podia quedar fora d'aquesta nova Ubuntu, que aprofita el KVM (Kernel-based Virtual Machine) per poder executar múltiples instàncies de Linux cadascuna amb el seu propi maquinari virtualitzat.

KVM només està disponible per a arquitectura x86, i aprofita les facilitats per a virtualització integrades en els nous processadors d'Intel i AMD, pel què els usuaris de màquines PowerPC (com els antics Apple Macintosh) no podran fer ús d'aquesta funcionalitat.

També s'ha afegit suport per a VMI (Virtual Machine Interface), un protocol de comunicació que permet al sistema operatiu virtualitzat intercanviar informació amb el Hypervisor i que ha estat implementat per VMware, amb el què el rendiment d'Ubuntu 7.04 si l'executem dins d'aquest sistema de virtualització serà millor.

Edubuntu

El projecte paral·lel a Ubuntu destinat a crear una distribució de GNU/Linux optimitzada per a finalitats educatives i que forma part dels projectes oficials d'Ubuntu, també presenta novetats. Entre elles la possibilitat de muntar una xarxa servidor-clients lleugers (el que en anglès s'anomenen thin clients).

Amb això, podrem aprofitar velles màquines disponibles a l'escola per executar un Linux més potent del què hauríem pogut instal·lar de forma nativa a la màquina. Sense cap mena de dubte, quelcom molt interessant per a la majoria d'escoles, institucions a les quals normalment no els sobren els recursos econòmics per a l'adquisició de nous ordinadors.

També s'hi inclou l'Edubuntu handbook, amb idees i guies de treball per als educadors.

Altres novetats

- Kernel 2.6.20
- Utilitat Avahi, que permet als usuaris unir-se a una xarxa sense fils i compartir música, connectar-se a impressores remotes i altres funcionalitats amb rapidesa i simplicitat.
- Suport per a impressió i so des dels thin clients millorat.
- Gnome 2.18 com a entorn gràfic d'usuari (GUI), la darrera versió d'aquest escriptori per a Unix/Linux.
- OpenOffice 2.2rc3
- X.org 7.2
- A la versió servidora s'hi inclouen Apache 2.2, PostgreSQL 8.2, PHP 5.2.1 i LTSP (Linux Terminal Server Project) 5.0
- Python 2.6
- glibc 2.5
- GCC 4.1.2

Més informació:

Ubuntu 7.04 beta
http://www.ubuntu.com/news/Ubuntu704Beta