dissabte, de març 17, 2007

Barcelona serà la seu de la conferència OOoCon 2007

La capital catalana ha estat triada per davant de Dehradun (Índia) i Pequín (Xina) per a l'esdeveniment que es celebrarà el setembre.

La ciutat comtal ha estat triada per l'organització que s'encarrega de vetllar pel bon desenvolupament del projecte OpenOffice per moltes i diverses raons. Entre els motius tècnics o de la comunitat, destaquen la implicació del projecte de traducció de la suite lliure al català, un dels primers a nivell mundial d'adaptació de l'OpenOffice a una llengua diferent de l'anglès. La gran activitat d'aquesta comunitat, les més de 100 companyies informàtiques que treballen oferint programes i serveis a la comunitat del programari lliure, l'interès de la Generalitat de Catalunya en el programari lliure i les bones comunicacions que té la ciutat amb el seu aeroport més els de Reus i Girona han estat altres raons de pes.

Un factor que sense cap mena de dubte també haurà influït en l'elecció de Barcelona com a seu de la conferència és la cada vegada més creixent influència de la ciutat en l'àmbit de les noves tecnologies. Iniciatives com el congrés IGC/INET dedicat a Internet i a la cibersocietat, el districte 22@ (un barri en el qual es promociona l'assentament d'empreses vinculades amb les noves tecnologies) i la celebració del 3GSM World Congress, la fira més important a nivell mundial de tecnologies mòbils i que en aquest 2007 s'ha celebrat per segona vegada a la capital catalana, amb un període contractat d'entre 7 i 10 anys en total fan de Barcelona una ciutat molt dinàmica i coneguda al mapa mundial de les noves tecnologies.

Però no només els arguments tècnics i de situació han influït en l'elecció de Barcelona com la seu de la propera OOoCon, doncs el benigne clima mediterrani, variada i sana gastronomia, activitats culturals i ambient nocturn han estat també tinguts en compte pels votants.

Barcelona ha hagut de superar les candidatures d'altres dues ciutats. La ciutat comtal va recollir al final 297 vots; Dehradun (Índia) 224 i Pequín, la capital de la República Popular de la Xina, 82.

La història de la OOoCon és relativament breu: la seva primera edició es va celebrar el 2003 a la ciutat alemanya d'Hamburg. No es va moure del país germànic en el 2004, celebrant-se a Berlín, i en el 2005 va viatjar fins a Itàlia per celebrar-se a Capodistria. L'edició del 2006 va ser feta a la població francesa de Lió.

L'OpenOffice.org Conference (abreujada com a OOoCon) es celebra anualment i permet la reunió presencial de tots els col·laboradors i responsables dels diversos projectes que composen la suite ofimàtica lliure o que estan directament relacionats amb aquesta.

Encara no s'han decidit les dates de celebració per a enguany, malgrat que serà en algun moment de setembre.

En el weblog dedicat a la conferència s'ha fet una crida a tots aquells voluntaris que puguin implicar-se en tasques d'ajuda a l'organització de l'esdeveniment.

Entusiasme per part de la comunitat catalana d'OpenOffice

Els representants de la comunitat catalana vinculada amb el desenvolupament de programari lliure s'han mostrat -com és natural- molt satisfets amb la noticia. La candidatura barcelonina havia estat presentada al gener de 2007 impulsada per Softcatalà, l'organització que es dedica a la traducció de programari a la nostra llengua i de promocionar l'ús del català en el món de la informàtica.

Més informació:

marketing: OpenOffice.org Conference 2007
http://marketing.openoffice.org/ooocon2007/

Blog de l'OooCon 2007
http://ooocon2007.blogspot.com/

Noticia a Softcatalà
http://www.softcatala.org/noticies/20022007523.htm