dimecres, de març 14, 2007

Sun Microsystems a la conquesta dels desenvolupadors amb nous productes Solaris

Un nou conjunt de distribucions derivades de Solaris, el Unix de la companyia, intentarà atreure a programadors i companyies d'Internet incloent productes concrets per a satisfer les seves necessitats.

Sun Microsystems sembla decidida a fer de Solaris i de la seva contrapartida lliure (OpenSolaris) un producte de referència en el món dels unix, guanyant o -almenys- traient-li quota de mercat a Linux. Solera no li manca a aquest Unix abans propietari i que fa un temps es va apuntar a la moda de deixar que fos la comunitat la què construís el propi sistema operatiu per a què l'empresa que el va crear aprofités tot el codi realitzat per voluntaris per donar suport tècnic a les empreses i particulars interessats en el seu ús. Una tàctica que usen moltes altres empreses, especialment en el món del programari lliure. Alguns exemples són Novell amb la seva distribució de Linux, openSUSE, i Red Hat amb Fedora.

Tot i que Solaris no és tan conegut com Linux entre els usuaris finals i fins i tot menys emprat que el sistema operatiu del pingüí entre la comunitat informàtica, Sun segueix en el seu esforç de donar-lo a conèixer com alternativa a GNU/Linux i a Windows, pel què està arrencant diverses iniciatives com la de la setmana passada, mitjançant la qual es regalen kits d'OpenSolaris consistents en 2 DVD's que s'envien a casa dels interessats sense cap cost per la seva part.

Aquest cop, Sun es dirigeix al terreny més tècnic, "atacant" als informàtics i a les empreses relacionades amb Internet.

La seva primera arma és Solaris Express, Developer Edition, una distribució de Solaris Express* a la qual s'hi han afegit totes les darreres tecnologies en el què a programació es refereix per facilitar la creació d'aplicacions per a Solaris, Java i la Web 2.0 .

Entre les eines incloses en aquest paquet, hi trobem:

- Sun Studio 11 for OpenSolaris, l'entorn de programació de Sun Microsystems amb tot allò necessari per desenvolupar aplicacions en C++ entre d'altres llenguatges de programació.
- NetBeans IDE 5.5 amb Enterprise Pack 5.5, un entorn de programació lliure per a desenvolupament amb Java.
- Solaris+ AMP (SAMP), per a desenvolupadors de solucions web, les sigles AMP corresponen a Apache+Mysql+Perl o PHP. Un trio que triomfa entre els ISPs.
- Aplicacions open source, com ara Mysql, Python i PostgreSQL, totalitzant més de 150 programes.

SAMP és la resposta a LAMP (Linux+Apache+Mysql+Perl o PHP), ja que aquest darrer domina actualment el panorama dels servidors web i d'aplicacions en línia, en el qual Sun també hi vol posicionar a Solaris. Aquesta és, precisament, la seva segona arma per intentar desbancar a Linux.

De moment, l'edició per a desenvolupadors de Solaris Express només es troba disponible per a plataforma x86, quedant pendent per a una futura versió el suport en plataformes SPARC. La multinacional nord-americana també ha posat a disposició dels usuaris una imatge de disc de VMware per a tots aquells que no vulguin reparticionar el seu disc dur.

Paral·lelament, Sun també està facilitant l'accés al seu maquinari, ja sigui comprant-lo o llogant-lo, fins i tot en línia.

Més informació:

Solaris Express, Developer Edition
http://developers.sun.com/solaris/downloads/solexpdev/

Sun Optimized AMP Stack for the Solaris 10 OS
http://www.sun.com/software/solaris/amp/index.html

* Solaris Express és la versió d'OpenSolaris que es publica mensualment i que inclou totes les darreres tecnologies, fins i tot les que estan en fase de proves, i que en el futur conformarà la següent iteració estable d'OpenSolaris/Solaris.