dilluns, de març 19, 2007

Microsoft presenta nou format de fotos digitals d'alta definició

HD Photo és, segons afirma Microsoft, més eficient que el JPEG, ocupant una imatge la meitat de l'espai en disc i sense pèrdua de qualitat.

Microsoft rellança el seu format d'imatge digital Windows Media Photo sota el nom d'HD Photo en una clara referència a l'Alta Definició (High Definition, HD en anglès) i amb mires més àmplies d'ençà de les primeres informacions que es van donar a conèixer sobre aquest format a mitjans de l'any passat. Una mostra d'això és el suport que li oferirà Adobe, que ja ha anunciat un plug-in per a treballar amb aquest format per al seu conegut programari de tractament d'imatges, Photoshop, en les seves versions CS2 i CS3 per a Windows i Mac OS X.

La companyia de Redmond sembla seguir amb aquest format d'arxiu la mateixa tàctica que ja va emprar amb els nous formats de document d'Office, en voler convertir-lo en un estàndard obert, doncs ha anunciat que la seva especificació serà enviada a una entitat d'estandardització apropiada, però sense entrar en més detalls sobre quina serà.

El nou HD Photo fou presentat a la convenció internacional de la PMA (Photo Marqueting Association) celebrada a Las Vegas i, tècnicament, permetrà guardar imatges amb compressió i, per tant, amb pèrdua de qualitat, o sense compressió. També permet la gestió de metadades, informació afegida al fitxer i que és d'utilitat al sistema operatiu i a l'usuari.

A la nota de premsa publicada per Microsoft s'hi afirma que HD Photo és el doble d'eficient que JPEG, i que una imatge emmagatzemada amb aquest nou format pot ocupar la meitat d'espai en disc del què ocuparia d'estar codificada com a JPEG.

A més, en l'especificació del format s'hi inclou l'habilitat per a descodificar només la informació necessària per a presentar la fotografia a una determinada resolució o per a manipular únicament una part d'aquesta.

Els primers plug-ins per treballar amb aquest format d'imatge veuran la llum en un parell de mesos si es compleix el calendari previst, i es podran descarregar sense cap cost des del website de la companyia de Redmond. Les eines per a què els desenvolupadors puguin incorporar suport per a HD Photo en el seu programari ja es troben a la web per a la seva descàrrega. En concret, podem disposar de l'HD Photo Device Porting Kit.

Windows Vista ja suporta de forma nativa aquest format, i Windows XP i Server 2003 també el poden suportar mitjançant la descàrrega gratuïta i instal·lació de WIC (Windows Imaging Component).

Finalment, destacar que el seu suport també està inclòs en Microsoft .NET Framework 3.0 .

Més informació:

Nota de premsa de Microsoft anunciant el nou format d'imatge digital HD Photo
http://www.microsoft.com/presspass/press/2007/mar07/03-08HDPhotoPR.mspx