dimarts, de febrer 20, 2007

Novell i Microsoft donen a conèixer més detalls sobre el seu acord

Virtualització, autentificació en servidors en entorns heterogenis i compatibilitat de formats de fitxers, les línies mestres del futur immediat de l'acord entre ambdues multinacionals mentre Steve Ballmer no deixa de fer declaracions comprometedores per a la imatge pública de Novell.

Novell i Microsoft van desgranant lentament els punts concrets sobre els quals s'aguanta el seu acord comercial, igual com una ballarina de la dansa dels set vels es desprèn lentament de les seves peces per acabar mostrant la seva veritat essencial. Aquest cop ha estat mitjançant nota de premsa publicada en els llocs web d'ambdues companyies.

Segons el comunicat conjunt emès, quatre són les àrees en les quals Microsoft i Novell col·laboraran per a fer més interoperables les seves solucions: virtualització, serveis web per a l'administració de servidors físics o virtuals, serveis de directori i interoperabilitat d'identitats i, finalment, la cosa més interessant per a l'usuari final, la compatibilitat de formats de document.

La nota de premsa cita les paraules d'Al Gillen, vicepresident d'investigació per a la prestigiosa consultora IDC, el qual afirma que és positiu que es conegui el "full de ruta" de la col·laboració entre les dues companyies, ja que això redunda en una major acceptació entre els usuaris, un xic defraudats davant la manca de concreció en el que havien de ser els resultats de l'acord.

Virtualització

En aquesta àrea es buscarà el benefici dels clients de les dues companyies que vulguin treballar en entorns mixtos. Així, Microsoft proporcionarà suport per a executar SuSE Linux Enterprise Server (SLES) 10 com a sistema operatiu guest en el programari de virtualització Virtual Server 2005 R2, i per executar-lo també com a guest en el sistema operatiu Longhorn, el qual està cridat a ser la versió servidora de Windows Vista. Per la seva banda, Novell es compromet a oferir el suport necessari per a executar Longhorn com a sistema operatiu paravirtualitzat en el programari Xen inclòs en SLES 10.

Microsoft ja va signar anteriorment un acord de col·laboració amb Xensource, empresa productora del programari de virtualització Xen, que pot ser complementat ara amb la seva relació amb Novell en aquest camp.

Gestió de serveis via Web

Ambdues companyies treballaran per implementar l'estàndard WS-Management (Web Services for Management, Serveis Web per a Gestió) en els seus productes, concretament en ZENworks Orchestrator de Novell i System Center Operations Manager 2007 de Microsoft. D'aquesta manera es busca simplificar l'administració d'entorns heterogenis.

Interoperabilitat de directori i identitat

Es treballarà en la millora de la interacció entre Microsoft Active Directory i Novell eDirectory emprant per a això protocols estàndard.

Compatibilitat de formats de document

Durant aquest mes, Novell anunciarà la disponibilitat d'un conversor a format Open XML (l'emprat per l'Office de Microsoft) que complementarà al ja llançat traductor a format OpenDocument (ODF) que la companyia de Bill Gates va llançar per a Word 2007/2003/XP. Un cop llançat, l'esforç es centrarà en mantenir i millorar els filtres i aplicacions d'exportació i estendre'ls als formats de full de càlcul i presentació.

Exabrupte de Steve Ballmer

Mentre Novell intenta capejar com pot les crítiques de bona part de la comunitat open source, el CEO de Microsoft Steve Ballmer, ha realitzat ja diverses declaracions sobre el que significa per a la companyia de Redmond i per a ell l'acord amb la propietària de SuSE. I per a Ballmer, tot roda sobre la propietat intel·lectual de Microsoft i el seu respecte per part de la comunitat del programari lliure.

Ho va tornar a afirmar -ficant d'aquesta forma a Novell en una nova polèmica amb la comunitat- en unes recents declaracions al prestigiós rotatiu The Wall Street Journal. Novell ja ha desmentit almenys un cop les afirmacions de Ballmer en aquest sentit.

Més informació:

Nota de premsa conjunta
http://www.microsoft.com/presspass/press/2007/feb07/02-12RoadmapPR.mspx
http://www.novell.com/news/press/item.jsp?id=1284&locale=en_US

Sobre les declaracions de Steve Ballmer al Wall Street Journal
http://blogs.zdnet.com/microsoft/?p=265