dijous, de febrer 01, 2007

Adéu al nom "Palm OS"?

La companyia japonesa Access, propietària de PalmSource i de les marques registrades relacionades que no va vendre a Palm Inc. en el seu moment, ha anunciat que canviarà de nom al cèlebre sistema operatiu, desapareixent d'aquesta forma tot un històric en el terreny de la microinformàtica.

Tot i l'anunci, dificilment el nom i logotip de Palm desapareixeran del tot, ja que és una marca i una imatge que té una quota de mercat certament important (encara que minvant) i una història i tradició darrere seu.

El canvi de nom dels productes respon al seu torn al canvi de nom de la subsidiària d'Access, que passarà d'anomenar-se PalmSource Inc. a ser ACCESS Systems Americas Inc. El sistema operatiu Palm OS® passarà a anomenar-se Garnet OS™, i el logo i marca Palm Powered™ passaran a convertir-se en ACCESS Powered™.

Una història complicada

Aquesta és una més de les nombroses vicissituds per les quals ha passat el sistema operatiu Palm OS al llarg de la seva dilatada història que contempla ja poc més de deu anys.

Inicialment Palm no fou més que una subdivisió de US Robotics, la companyia que va crear la primera PDA o ordinador de butxaca d'èxit, el PalmPilot 1000.

Com a companyia independent, Palm fou responsable del gran èxit obtingut per les PDA's a finals dels noranta i principis del nou segle, fins que Microsoft va irrompre amb força al mercat i, de la mateixa manera que ja havia fet anteriorment amb el dels PC's, va començar a guanyar usuaris amb rapidesa. Això va semblar provocar el nerviosisme a Palm, que es va dividir en dues companyies independents, una encarregada de tirar endavant el sistema operatiu i l'altra dedicada en exclusiva a la creació d'ordinadors de butxaca.

El sistema de doble companyia no va funcionar, i amb Microsoft dominant ja el mercat hem pogut veure coses realment rares: un smartphone de Palm (concretament el Treo 700w) equipat amb Windows Mobile enlloc del Palm OS, i la venda de PalmSource (la divisió encarregada del sistema operatiu) a la companyia nipona Access.

Un nou sistema

Amb la seva adquisició per part d'Access, Palm OS anava a experimentar una nova revolució. Si en la seva versió 5.0 s'havia canviat la plataforma hardware sobre la qual s'executava el sistema cap als processadors ARM (en un moviment similar al canvi de xips del Motorola 68xxx al PowerPC a Apple) el que havia obligat a introduir un mode d'emulació en el Palm OS per als antics programes, ara li tocava el torn al sistema en si, que fins a la data es basava en un nucli llicenciat a una altra companyia i de codi propietari.

El Palm OS (perdó, ara ja Garnet OS...) del segle XXI es basa en Linux, amb una interfície gràfica idèntica a la dissenyada fa més de deu anys i que continua essent tan simple d'usar com sempre, però ara amb més possibilitats que li proporciona el sistema operatiu del pingüí.

Naturalment, les nostres velles aplicacions per al Palm OS "clàssic" podran continuar executant-se als nostres nous ordinadors amb Garnet OS.

Com a curiositat, afegir que Garnet és, precisament, el nom en clau que rep la darrera versió del Palm OS, la 6, la qual encara no equipa a cap ordinador de butxaca comercial i només a prototips.

Més informació:

Nota de premsa d'Access
http://www.access-company.com/news/press/ACCESS/2007/20070125_powered_logo.html