divendres, de febrer 02, 2007

Windows Vista ja està disponible per a tothom

Finalitza el procés de llançament en dues fases i comença la venda a gran escala i per al consumidor del sistema operatiu que més temps ha trigat Microsoft en treure al carrer.

Aquest 30 de gener de 2007 passarà a la història de la informàtica com la data en què Windows Vista es va llançar al mercat de consum, després d'un primer llançament el 30 de novembre només per als clients de gran volum (és a dir, empreses amb un cert nombre de llicències contractades amb Microsoft)

Que és exactament el que es posa a la venda?

El desenvolupament de Windows Vista ja havia finalitzat fa algun temps, i com he comentat en el paràgraf anterior, fins i tot ja s'havia posat a disposició dels usuaris corporatius una primera fornada del sistema operatiu, per d'aquesta forma començar a acostumar la indústria al seu ús.

Les versions comercialitzades de Vista difereixen sensiblement de les de XP; si en l'anterior sistema operatiu de Microsoft vèiem clarament la diferència entre un Windows XP Home, un Media Center, un XP Professional o un Tablet PC, en Vista la cosa difereix una mica: disposem d'un sol nucli bàsic sobre el qual muntar diferents funcionalitats. Segons l'edició que adquirim, aquesta inclourà més o menys funcions per als nostres ordinadors.

Les diferents edicions del Windows Vista posades a la venda són:

- Windows Vista Home Basic: cobreix les necessitats bàsiques dels usuaris domèstics sense necessitat de manipular dades multimèdia (pel·lícules, música,...). El seu preu és de 259 € per a instal·lació nova i 139 per a actualització.
- Windows Vista Home Premium: disposa de les mateixes funcionalitats que l'edició Home Basic més la capacitat de manipular dades multimèdia de forma més eficient. Inclou suport per a HDTV i creació de DVD's, jocs addicionals, suport per a dispositius mòbils i mode Tablet PC, suport per a pantalla addicional (mode de dues pantalles) i possibilitat de programar backups. El seu preu és de 329 € per a nova instal·lació i 229 per a actualització.
- Windows Vista Business: proporciona totes les funcionalitats de l'edició Home Premium amb l'excepció d'aquelles relacionades amb el mode Media Center i el control parental. Inclou el servidor IIS (Internet Information Server), suport per a fax, client RMS (Rights Management Services*), encriptació del sistema de fitxers, suport per a dos processadors, una versió completa del Remote Desktop que inclou admissió de connexions entrants, i funcionalitats de treball en grup mitjançant tecnologia P2P. El seu preu és de 419 € per a instal·lació nova, 279 per a actualització.
- Windows Vista Enterprise: inclou el mateix que l'edició Business més la interfície multilingüe, BitLocker Drive Encryption** i suport per a aplicacions Unix. Aquesta edició no s'ha posat a la venda en botigues, si no només a través del programa Microsoft Software Assurance (http://www.microsoft.com/licensing/sa/default.mspx)
- Windows Vista Ultimate: proporciona totes les funcionalitats donades per les edicions Home Premium i Enterprise, més una eina per a optimitzar el rendiment de la màquina amb videojocs entre d'altres extres. El seu cost és de 599 € per a instal·lacions noves, 299 per a actualització.

En un futur proper es publicarà també una versió Starter per a mercats emergents.

Què hi podrem trobar els usuaris?

El primer que crida l'atenció en el nou sistema operatiu de Microsoft és la interfície gràfica, renovada com en cada nou Windows però aquest cop no només d'aspecte, si no també d'arquitectura interna.

Windows Aero és el nom de la nova interfície gràfica que s'adapta a la potència del nostre maquinari, mostrant uns efectes més vistosos quant més potent sigui aquest. Així, per exemple, podrem comptar amb transparències a les finestres o espectaculars efectes 3D per ordenar-les o seleccionar-les.

La Windows Sidebar és una altra novetat destacable, consistent en una barra lateral en la qual posar-hi una sèrie de "gádgets" similars en concepte als widgets del Mac OS X: petites aplicacions amb una finalitat dedicada, com ara informar sobre la previsió meteorològica o sobre les darreres notícies.

Els gádgets que apareixen a la Sidebar són personalitzables, i podrem descarregar-ne més des d'Internet o crear les nostres pròpies utilitats.

S'ha emfatitzat en el sistema de cerques, acostant-lo en concepte al del Mac OS X o al Beagle de Gnome, un sistema en el qual s'hi pugui buscar de forma intel·ligent entre els documents emmagatzemats en el nostre ordinador, missatges de correu electrònic o guiant-se per les etiquetes que donem als diferents fitxers per a què el sistema operatiu gaudeixi de més informació per a classificar-los.

La seguretat també ha estat millorada, no debades aquest ha estat un dels punts més criticats del Windows XP. La inclusió del Windows Defender (un programa que vigila constantment per a impedir l'entrada de programari maliciós a la nostra màquina) i d'Internet Explorer 7 amb les seves nombroses millores en matèria de seguretat (com per exemple, un filtre anti-phishing), fan que l'usuari final pugui -en principi- navegar més tranquil.

Malgrat totes aquestes mesures, la seguretat del nou sistema ja ha estat criticada, i se sap amb seguretat que al mercat negre informàtic s'està venent informació sobre fallades de seguretat existents en el Windows Vista.

Altres novetats destacables de Windows Vista són:

- Windows Easy Transfer, utilitat que facilita la transferència de dades des del nostre anterior sistema Windows al nou Vista.
- Windows Meeting Space, una eina de treball en grup que permet compartir un programa amb fins a 10 persones de forma que totes elles puguin treballar en el mateix document simultàniament.
- Sync Center, un espai comú per a sincronitzar diversos dispositius mòbils al nostre ordinador: reproductors MP3, PDA's, Smartphones,...
- Control patern, que permet limitar l'entrada a segons quins llocs web als més petits de la casa.
- Windows Mail, substitut de l'Outlook Express.
- DirectX 10 per a una millor experiència de jocs. A més, Vista reconeix directament la connexió d'un comandament de la Xbox per jugar.
- Windows Photo Gallery, un programa per emmagatzemar i gestionar imatges digitals. També s'agilitza la importació de fotos des d'una càmera digital.
- Windows DVD Maker, eina per a crear DVD's d'aspecte professional per a les nostres col·leccions d'imatges o pel·lícules.
- Windows Media Player 11, nova versió del conegut i àmpliament emprat reproductor multimèdia de Microsoft.

No totes aquestes funcionalitats es troben presents en totes les edicions de Windows Vista.

Més informació:

Pàgina web de Microsoft
http://www.microsoft.com/

* Una tecnologia similar al DRM (Digital Rights Management), però destinada a un altre tipus de fitxers electrònics com el correu electrònic o els documents de text.

** Tecnologia que permet encriptar tot un volum del disc dur.