dimecres, de febrer 07, 2007

Microsoft també va llançar l'Office 2007

Tot i que va passar desapercebut davant l'espectacle muntat per la companyia de Redmond per al Windows Vista, el llançament de l'Office 2007 també es va produir en la mateixa data que el sistema operatiu.

El canvi de nom d'Office Suite a Office System en la versió 2007 del paquet integrat de Microsoft no és casual. Amb ell es vol indicar que més que un simple programa amb el qual crear documents, ara disposem de servidors i eines que el converteixen en tot un sistema de treball en grup que ens permet compartir documents i treballar-hi juntament amb altres persones d'una forma ràpida i fàcil. Evidentment, aquesta és una característica més dirigida a empreses que a usuaris particulars.

Entre les eines de treball en grup que disposem a l'Office 2007 tenim la creació d'espais comuns compartits, sistema de missatgeria integrat, i la possibilitat d'acordar trobades a la Web.

Tot i això, el primer que crida l'atenció del nou Office és la interfície gràfica, variada -com ja és tradició- en cada nova versió d'un producte Microsoft. I, com no, la intenció és com sempre facilitar la feina a l'usuari, posant a la seva disposició les funcions més necessàries al lloc més accessible.

És destacable que amb el Windows Vista i el producte que ens ocupa, Microsoft enceta una nova era en l'aspecte gràfic de les aplicacions, després d'uns quants anys lligada a la concepció creada amb el Windows 95 i que va començar a decaure amb el Windows XP i els seus skins. Les formes arrodonides, les vores suaus i els efectes 3D predominen ara sobre les finestres rectangulars d'abans, a imatge i semblança del què ha passat en altres entorns com el Mac OS X o Linux.

La quantitat d'assistents i petites eines que ens permeten desenvolupar funcionalitats concretes ha augmentat, com per exemple amb el Document Inspector, una opció que ens permet repassar un document a la recerca de comentaris no desitjats, informació personal confidencial deixada allà per distracció,...

Canvi de format?

Una de les principals claus per entendre l'èxit de l'Office de Microsoft al mateix temps que explicació al domini que aquesta suite exerceix sobre el mercat són els seus formats propietaris de fitxer, que si bé no obliguen als usuaris a treballar amb les seves aplicacions (doncs tenen a la seva disposició altres programes que poden llegir aquests formats), si forcen en molts casos a aquest ús, ja que les implementacions d'altres paquets ofimàtics no reconeixen algunes característiques dels documents de l'Office, o bé canvien l'aspecte d'alguns documents al carregar-los. Això ha fet que en ser emprada en massa, aquesta suite ofimàtica es converteixi en tot un estàndard "de facto".

Microsoft sembla haver-se decidit a trencar parcialment amb aquest format propietari, i s'ha decantat per l'ús de l'estàndard obert XML com a base per als nous formats de l'Office. Però que ningú s'espanti: tots els usuaris (que són molts) de versions anteriors de la suite ofimàtica podran continuar obrint i treballant amb els seus fitxers en format .DOC o .XLS de tota la vida.

El canvi a XML s'ha fet sol·licitant l'aprovació de l'ECMA (European Computer Manufacturers Association) International, que ha estandarditzat el nou format OpenXML. Això, al costat dels acords signats entre Novell i Microsoft que s'han materialitzat de moment amb projectes per a millorar la interoperativitat entre la suite de Microsoft i l'OpenOffice, fa suposar que a partir d'ara l'Office serà més obert i interoperable amb qualsevol altre programari de terceres parts.

Les edicions

Així com Windows Vista disposa de diverses edicions enfocades cadascuna d'elles a un nínxol de mercat determinat, Office System 2007 també disposa de múltiples edicions:

- Basic (Disponible només a través de distribuïdors OEM. Inclou Word, Excel i PowerPoint)
- Standard (Word, Excel, PowerPoint i Outlook)
- Home and Student (Word, Excel, PowerPoint i OneNote)
- Small Business (Word, Excel, PowerPoint, Publisher i Outlook amb Business Contact Manager)
- Professional (Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access i Outlook amb Business Contact Manager)
- Ultimate (Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access, OneNote, InfoPath, Groove i Outlook amb Business Contact Manager)
- Professional Plus (Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access, Outlook, InfoPath i Communicator)
- Enterprise (Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access, Outlook, OneNote, InfoPath, Groove i Communicator)

Més informació:

Pàgina web de Microsoft Office (en anglès)
http://office.microsoft.com/