dilluns, de gener 29, 2007

Publicada eina per instal·lar Linux des de Windows

Una solució ràpida i fàcil per instal·lar Linux en una màquina que no disposi de suport per arrencar des de CD o via USB i que tingui Windows instal·lat.

El nou Debian-Installer Loader ha estat presentat oficialment a la llista de correu de la distribució més lliure i també a la seva espartana pàgina web. I dic espartana perquè en les poques pàgines que composen el lloc web s'ha plasmat un estil minimalista, amb només allò que es necessita per descarregar i usar el programa.

La descàrrega del programari consisteix en un sol fitxer anomenat debian.exe de 503 KB. No es necessita res més... a banda naturalment, d'una connexió a Internet mitjançant la qual el programari descarrega els paquets que composen la distribució.

La instal·lació d'un sistema Debian s'executa en dues passes: en primer lloc, la descàrrega i execució de debian.exe, el que ens porta al segon pas que és la rearrancada de la màquina i la instal·lació de la distribució pròpiament dita, que es realitza a través de la xarxa.

Aquest executable està basat en un projecte anterior de la distro Ubuntu, l'objectiu del qual era el mateix, i que al seu torn s'ha basat en el programari d'instal·lació de Nullsoft.

La informació del sistema Linux instal·lat es guarda en un fitxer a la partició de Windows, instal·lant una versió especial del gestor d'arrencada Grub que ens permet escollir entre Windows i Linux.

Aquesta forma de funcionar evita haver de reparticionar el disc dur, un pas perillós per a usuaris sense experiència ni coneixements tècnics.

Malgrat que molts "puristes" de Linux no ho consideraran una instal·lació en tota regla del sistema del pingüí, aquesta mena de solucions poden ajudar a donar a conèixer el sistema lliure al públic en general.

Més informació:

Say goodbye to Microsoft. Now
http://goodbye-microsoft.com/

Anunci a la llista de Debian
http://lists.debian.org/debian-boot/2007/01/msg01083.html

Ubuntu - Install.exe
https://wiki.ubuntu.com/install.exe