dilluns, de febrer 05, 2007

Llançada nova versió del kernel de Linux amb suport per a virtualització

Si la tendència de futur en el món dels sistemes operatius és la d'incloure de forma nativa suport per a virtualització, Linux s'avança un pas als seus rivals amb KVM.

Ha estat publicada en el lloc web oficial kernel.org la versió 2.6.20 del nucli de Linux. A diferència d'altres llançaments similars (el nucli del sistema s'actualitza freqüentment), aquest inclou una novetat fonamental tot i no no ser una versió més important (2.8 o 3.0): suport natiu per a virtualització en el mateix kernel.

És una tendència vers la qual, segons la corrent d'opinió majoritària dins del sector dels professionals informàtics, caminen tots els sistemes operatius: incloure una solució de virtualització en el mateix nucli del sistema, sense haver de deixar aquesta funcionalitat a programari extern com ara VMware o Virtual PC. Es va arribar a especular que Apple introduiria suport per a executar altres sistemes operatius virtualitzats des d'una instància del seu nou Mac OS X 10.5, fet que al final sembla desmentirse, però que indica fins a quin punt les tecnologies de virtualització estan guanyant enters en el sector.

El kernel 2.6.20 inclou KVM (Kernel Virtual Machine), una completa solució de virtualització per a processadors de 32 bits que proporciona als sistemes virtualitzats un complet espai d'usuari amb la seva tarja de xarxa, placa gràfica, memòria,... Per a això, simplement necessita una CPU que inclogui suport per a tecnologies de virtualització, quelcom que tant Intel com AMD han inclòs en els seus microxips des de fa un temps.

Com a sistema operatiu host (el que proporciona a KVM tot allò necessari per a executar-se) comptem de moment només amb Linux, mentre que com a sistemes guest (els que poden executar-se virtualitzats) accepta Linux i Windows.

Per a executar les màquines virtuals, KVM empra una versió modificada de QEMU a mode de front-end. QEMU consisteix en un programari de màquina virtual similar a VMware i disponible per a diverses plataformes maquinari/programari: Windows, Linux, Mac OS X, FreeBSD i Solaris.

Si volem gaudir de les bondats de KVM, podem descarregar qualsevol distribució que inclogui les versions 2.6.19 o 2.6.20 del kernel del sistema, com per exemple Sabayon Linux, una de les primeres a incloure'l.

Més informació:

Pàgina oficial del kernel de Linux
http://www.kernel.org/

Nota de premsa de SabayonLinux 3.26
http://www.sabayonlinux.org/forum/viewtopic.php?t=3235