dimarts, de gener 30, 2007

Neix la LiMo Foundation per promoure l'ús de Linux en els dispositius mòbils

L'objectiu és crear una especificació o recomanació a seguir per part dels creadors de distribucions de Linux per a dispositius mòbils.

Si la setmana passada informàvem de la creació de la Linux Foundation a partir de la unió de l'OSDL i el FSG per a la promoció de Linux com a alternativa a Windows, aquesta setmana li toca el torn al sistema operatiu del pingüí en els dispositius mòbils amb la LiMo Foundation (acrònim corresponent a Linux Mobile).

La gestació d'aquest nou ens no ha estat casual ni apressada; de fet, el primer anunci sobre això data de mitjans de l'any passat. El naixement compta amb sis "pares" de categoria, tots ells pesos pesants en l'escenari de les telecomunicacions mòbils mundials: Motorola, NEC, NTT DoCoMo, Panasonic, Samsung i Vodafone. D'aquesta darrera sorprèn especialment que sigui partner de Microsoft en alguns països i que, malgrat aquesta relació amb la companyia de Redmond, aposti també per Linux. La fundació està oberta a nous membres.

La intenció no és construir una distribució de Linux per a dispositius mòbils, si no establir una sèrie d'estàndards i API's, en definitiva unes bases, per a què al voltant d'aquestes s'hi puguin construir diverses distribucions que compleixin amb uns requisits mínims que les facin compatibles a nivell de programari. Una nova especificació LSB (Linux Standard Base) però per a telèfons mòbils aquesta vegada.

Proporcionar les eines necessàries per a construir aquestes distribucions, promocionar el seu ús i establir una certificació que demostri el compliment de l'especificació, són també altres tasques de la LiMo Foundation.

El govern de la nova organització serà independent de les empreses fundadores, tot i que probablement -i almenys en els primers temps- als qui veurem seure a les butaques de direcció serà als executius d'aquestes grans multinacionals. El que es pretén és que a imatge i semblança d'altres projectes lliures, acabi essent la comunitat de desenvolupadors i usuaris la que guiï les passes de la fundació.

Tot i que inicialment desconnectada d'altres entitats similars de l'ecosistema Linux, la LiMo Foundation té la intenció d'obrir les seves portes a la col·laboració amb aquestes, com per exemple amb la recentment creada The Linux Foundation.

Més informació:

LiMo Foundation
http://www.limofoundation.org/sf/sfmain/do/home