dimecres, de gener 31, 2007

Format PDF: més lliure que mai

Adobe portarà les especificacions del seu format propietari PDF davant la ISO per a la seva estandardització i obertura, el que marcarà sense cap mena de dubte una nova època per a aquest format.

S'està posant de moda alliberar el codi font dels productes estrella de les companyies de programari. Un clar exemple d'això el veiem en el Java de Sun Microsystems, i la darrera en apuntar-se al carro és Adobe amb el format PDF de document electrònic.

El PDF (Portable Document Format) consisteix en un format de document electrònic capaç de renderitzar pàgines que contenen text i dibuixos 2D (existeix una variant capaç de suportar gràfics 3D) independentment de la plataforma maquinari/programari en la qual funciona el programa de renderitzat (que pot ser el propi d'Adobe, anomenat Reader, o d'una altra companyia), de forma que la representació gràfica del document sigui independent de plataforma i igual a totes elles.

Així doncs, i gràcies al PDF, un llibre electrònic creat en Windows amb el programari d'Adobe serà vist exactament igual en Linux amb Evince com a lector, per posar un exemple.

Aquesta mateixa setmana Adobe ha anunciat que portarà la versió 1.7 del format PDF a la AIIM (Association for Information and Image Management), associació dedicada al sector de la documentació electrònica. Aquesta, al seu torn, la remetrà a la ISO (International Organization for Standardization) per tal que sigui estandarditzat per aquesta organització i publicat per al seu lliure ús.

No és la primera experiència d'Adobe en aquest sentit, ja que l'empresa ve col·laborant des de fa més de deu anys amb grups que treballen per a la ISO definint diversos estàndards de documentació electrònica. Així, els formats PDF/A (PDF per a arxius) i PDF/X (per a intercanvi) constitueixen estàndards de la ISO.

Aquest és el pas definitiu que necessitava Adobe per al seu PDF, que s'ha convertit al llarg dels anys en tot un estàndard "de facto" (això és: emprat pel mercat però no reconegut per cap autoritat d'estandardització independent) usat en tots els sistemes operatius, inclosos els de PDA i Smartphone. Així, podem llegir un llibre electrònic en PDF a qualsevol lloc del món i gairebé en qualsevol dispositiu que vulguem.

Més informació:

Nota de premsa d'Adobe
http://www.adobe.com/aboutadobe/pressroom/pressreleases/200701/012907OpenPDFAIIM.html

Pàgina web d'AIIM
http://www.aiim.org/

ISO - International Organization for Standardization
http://www.iso.org/iso/en/ISOOnline.frontpage