dijous, de desembre 14, 2006

Ulteo, la nova distribució Linux basada en Debian del creador de Mandrake

Promet canvis espectaculars a la interfície d'usuari i a la forma de treballar amb l'ordinador.

Gaël Duval va crear la distribució Linux Mandrake (actualment Mandriva) el 1998, basant-se en Red Hat i KDE. Veient l'èxit d'aquesta, va cofundar juntament amb Jacques Le Marois l'empresa MandrakeSoft per a explotar l'èxit obtingut i oferir suport per als usuaris de Mandrake.

Si per alguna cosa ha brillat (i brilla encara) aquesta distribució és per acostar Linux a l'usuari final, simplificant al màxim la instal·lació i el treball amb màquines desktop. Mandrake fou una de les primeres distros a integrar un sistema d'automontatge de mitjans com ara CD-ROMs, poc abans que aquests sistemes s'estandarditzessin i popularitzessin.

El mes de març del 2006 Duval va trencar els llaços amb la seva antiga companyia per a encetar un nou projecte que avui veu la llum: Ulteo.

Ulteo Linux és una distribució basada en Debian i Kubuntu que persegueix el mateix objectiu que a la gènesi de Mandrake es va fixar Duval: fer el sistema del pingüí accessible a tothom i facilitar la forma com la gent treballa amb els ordinadors.

De moment s'ha alliberat una versió alpha en forma de Live CD amb possibilitat d'instal·lació, encara que sembla que la filosofia d'Ulteo no serà precisament conquerir els desktop a base de ser instal·lat a l'ordinador, si no més aviat disposar d'un escriptori personal ubic mitjançant l'ús d'una tecnologia del tipus servidor de terminals, sobre la qual Duval en guarda secretisme.

Aquesta forma de treballar no és en cap cas nova, i de fet constitueix un retorn als temps anteriors a la microinformàtica, des de finals de la dècada dels 60 fins a finals dels 70 del segle passat, quan els ordinadors eren màquines gegantines a les quals els usuaris s'hi connectaven mitjançant terminals, simples pantalles i teclats que no podien tenir un ús independent desconnectats de l'ordinador.

Amb aquesta forma de treballar, Duval pretén que l'usuari pugui deixar de preocupar-se d'aspectes tècnics com l'administració de la màquina (manteniment d'usuaris, actualitzacions, tasques de manteniment com la desfragmentació del disc,...). Per a això comença per considerar al sistema operatiu més les aplicacions com una única entitat a la qual s'anomena Sistema d'Aplicacions (Application System). Aquest sistema ha de complir tres requisits:

1.- Proporcionar en tot moment les funcionalitats més modernes i estables, i auto-actualitzar-se
2.- No necessitar administració per part de l'usuari o necessitar-ne molt poca
3.- Obrir les mires de l'usuari a totes les aplicacions possibles

Aquesta primera versió alpha d'Ulteo (anomenada Sirius en honor a l'estrella del mateix nom) es centra principalment en complir amb el primer punt. La propera versió alpha -que per a la seva instal·lació n'hi haurà prou amb actualitzar la present versió a través d'Internet- sortirà aviat i es centrarà en complir amb el segon punt, necessitar el mínim treball d'administració possible per part de l'usuari.

Tot i l'alliberament d'aquesta alpha, a Ulteo encara li manca molt per ser una opció vàlida per a les empreses, doncs per exemple la documentació i les traduccions brillen per la seva quasi-absència.

Més informació:

Pàgina web d'Ulteo
http://www.ulteo.com/