dimarts, de desembre 12, 2006

Alliberada openSUSE 10.2

Poques novetats destacables per a una versió que surt molt seguida respecte a la 10.1 i que pot veure afectada la seva imatge pel pacte Novell-Microsoft.

Capejant el temporal provocat pel recent tracte comercial signat per Microsoft i Novell (aquesta darrera, impulsora i principal suport del projecte), openSUSE ha presentat la nova versió 10.2 de la seva distribució Linux, el full de ruta de la qual va començar aquest passat setembre quan encara era recent l'alliberament de la versió 10.1 .

SuSE com a distro comercial i openSUSE com la seva contrapartida gratuïta segueixen el model que fa temps va popularitzar Red Hat en abandonar la producció i manteniment d'una distribució dirigida al desktop d'usuari final per a centrar-se en el suport tècnic i les distros per a servidors. openSUSE és una de les més populars juntament amb Fedora, i seguint la seva estela moltes altres companyies han començat amb iniciatives similars construïdes per la comunitat.

openSUSE 10.2 es troba disponible per a les arquitectures x86, x86_64 i PowerPC, i les principals novetats en el programari inclòs són:

- kernel 2.6.18.2
- Firefox 2.0
- OpenOffice 2.0.4
- KOffice 1.6
- glibc 2.5
- X.Org 7.2rc2
- gcc 4.1.2 cvs

Les versions de KDE (3.5.5) i Gnome (2.16.1), els dos principals escriptoris gràfics per a Unix/Linux, estan actualitzades a la darrera i inclouen nombrosos efectes espectaculars que aprofiten la potència de les noves targes de vídeo.

La nova openSUSE també incorpora millores en la gestió de paquets i instal·lació i actualització de programes. S'hi inclou, per exemple, un nou applet que informa a l'escriptori de les actualitzacions disponibles.

El cicle de vida d'aquesta versió és de dos anys, el que vol dir que fins al desembre de 2008 els usuaris gaudiran d'actualitzacions de seguretat i pegats correctors de bugs.

La descàrrega es pot realitzar en forma de CD's (5 en total) més un CD optatiu de programari no lliure (RealPlayer, Adobe Reader,...) i un altre CD amb paquets de llengües addicionals que no es troben en els 5 CD's originals. També es pot descarregar en forma de DVD. Ambdós tipus de descàrrega poden ser realitzades directament o mitjançant l'ús del protocol BitTorrent.

Més informació:

openSUSE
http://www.opensuse.org/