dijous, de desembre 07, 2006

Microsoft podria estar interessada en executar el Windows XP a l'OLPC

El mateix Nicholas Negroponte ha revelat el possible interès de la multinacional de Redmond per l'ordinador per als països menys afavorits.

En un acte realitzat recentment a Hong Kong, Nicholas Negroponte (fundador i director emèrit del prestigiós Media Lab del Massachusetts Institute of Technology a més de fundador del projecte OLPC) va afirmar que Microsoft està interessada en disponibilitzar el seu sistema operatiu Windows per a l'OLPC, un projecte destinat a la construcció d'un ordinador portàtil de no més de 100 dòlars de cost per al comprador. L'objectiu és que els països i persones menys afavorides puguin accedir a la societat de la informació en igualtat de condicions.

Per aconseguir aquest objectiu, l'OLPC empra tecnologies d'última generació però al mateix temps estalvia en costos tot el possible. Així, per exemple, els seus posseïdors gaudiran de connectivitat sense fils, 3 ports USB 2.0 i webcam integada, però com a contrapartida disposaran només de 128 megabytes de memòria RAM, un processador de relativa poca potència, i només entre 512 Mb. i 1 Gb. d'emmagatzematge en disc, que es realitza en un suport de tecnologia flash.

El sistema operatiu fou un aspecte en certa mesura controvertit i que al seu moment va donar molt a parlar. S'especulava amb la possibilitat d'adaptar una versió del Windows, o bé d'usar programari lliure, i fins i tot de si Apple adaptaria una versió del seu Mac OS X amb menys funcionalitats per a aquesta peculiar màquina. Tot això rumors amb poc fonament, exceptuant potser les referències al programari lliure per estar molt en línia amb la filosofia del projecte. Finalment, l'escollit fou Linux i, més concretament, una versió de Fedora Core, un dels projectes basats en la comunitat que gaudeix de més èxit.

Semblava que després d'això la presència de Microsoft a l'OLPC quedaria fora de lloc, però les declaracions de Negroponte, a més de director del projecte, amic personal de Bill Gates, han revifat el debat sobre si la multinacional de Redmond finalment també entrarà en aquest camp.

Negroponte basa les seves declaracions en la seva relació personal amb Bill Gates. Va afirmar que "he conegut a Bill Gates durant tota la seva vida adulta. Parlem, ens veiem de tant en tant, tractem sobre aquest projecte". Aquestes declaracions van ser recollides per la prestigiosa agència Vnunet, que edita o ofereix suport a diverses publicacions especialitzades en el món de la informàtica i les noves tecnologies, tant en suport paper com en línia, i a diversos països.

Per a què tècnicament sigui possible la instal·lació del Windows XP a l'OLPC, aquesta màquina necessita més capacitat d'emmagatzematge de la què li dóna la seva memòria flash interna, per la qual cosa s'ha inclòs una ranura SD expressament per a proporcionar una forma d'ampliar la capacitat de la màquina pensant en la instal·lació de Windows. El mateix Negroponte ho va confirmar en el seu discurs: "hem posat un slot SD a la màquina només per a en Bill. No ho necessitàvem, però les màquines OLPC estan ara mateix a Microsoft, amb Windows essent-hi instal·lat". De moment, i segons la mateixa Vnunet, Microsoft ha declinat realitzar declaracions oficials sobre el tema.

Un indici del possible èxit de l'OLPC?

En el passat, Microsoft i el mateix Bill Gates van criticar el projecte OLPC i fins i tot van mostrar un cert desdeny per ell. Tot i això, el sobtat interès de l'arquitecte en cap de la companyia de Redmond pot ser degut a què aquest hagi vist el potencial èxit del projecte, el qual ha tingut bona acollida a diversos països com ara Líbia o Brasil. Davant d'aquests fets, Bill Gates i Microsoft podrien haver sentit certa por de què Linux comencés a conquerir aquest terreny i s'han decidit a introduir-se també en el projecte OLPC per a què no sigui només el sistema operatiu del pingüí el que estigui disponible per a aquesta màquina i per al públic al qual va dirigida.

Manca saber a quin cobrarà Microsoft la versió de l'XP per a l'OLPC, tenint en compte que el poder adquisitiu dels clients als quals va destinat és mínim, i ha de competir amb un sistema operatiu gratuït com és Linux. Tot i això, la multinacional nord-americana pot jugar la carta de les relacions institucionals, anant a dialogar directament amb els governs interessats en l'adquisició d'OLPC's per a convèncer-los de la idoneïtat que aquests funcionin sota XP o fins i tot podria arribar a regalar-lo, quelcom inèdit a la companyia però que entraria en harmonia amb les tasques filantròpiques dutes a terme pel seu fundador en el marc de la fundació Bill i Melinda Gates.

Més informació:

Microsoft looking to run Windows on OLPC
http://www.vnunet.com/vnunet/news/2170209/microsoft-looking-windows-olpc