dimarts, de desembre 05, 2006

SearchMash, el nou cercador de Google

Permet a la cèlebre companyia buscar noves solucions per a la interfície gràfica i l'algoritme de cerca del seu popular cercador sense haver d'experimentar directamentge sobre aquest.

Si per alguna cosa és famós el cercador Google i per això ha guanyat tants adeptes és pel seu algoritme de cerca de resultats. Per tant com provar els canvis que en ell s'hi fan sense per això canviar la fórmula de l'èxit? Fàcil: crear un altre cercador amb el qual jugar, i oferir-lo als internautes per a què siguin ells els qui provin el producte. I això és precisament SearchMash, el "segon" cercador de Google en el qual provar coses noves.

Actualment SearchMash és completament operatiu, el que vol dir que en ell s'hi pot realitzar una cerca per paraules clau i ens torna un resultat correcte. De fet, el podem usar com el nostre cercador, però essent conscients de què la seva qualitat o els resultats que retorna poden canviar de sobte d'un dia per l'altre.

Com a eina d'experimentació, SearchMash incorpora canvis i tecnologies d'última generació. Bon exemple d'això és la seva interfície gràfica. En el Google tenim la possibilitat de buscar per imatges, vídeos, notícies o mapes gràcies als enllaços a aquestes funcions disponibles a la part inferior del quadre de text en el qual hi escrivim els criteris de cerca. A SearchMash no disposem dels enllaços esmentats, si no que quan realitzem una cerca, a la banda dreta de la pàgina de resultats tenim un menú desplegable que ens permet accedir als resultats de la mateixa recerca però restringits a imatges, blogs, vídeos i la Wikipedia.

Per a navegar entre els resultats no haurem d'obrir diverses pàgines, si no que en prémer l'enllaç "More web results", a la mateixa pàgina en la qual estem es desplegarà una nova bateria de resultats. Totes aquestes funcionalitats aprofiten les tecnologies AJAX, amb les quals són compatibles tots els navegadors.

Una altra facilitat que ens ofereix la interfície gràfica de SearchMash consisteix en la possibilitat d'obtenir una vista resumida dels resultats, a la qual només veurem el títol de la pàgina web i el domini al qual pertany.

Precisament, si cliquem en el domini (enllaç amb el text en color verd, que també apareix en els resultats de Google però només a títol informatiu), la nostra recerca es centra exclusivament a les pàgines d'aquest domini.

Els canvis en l'algoritme de recerca són menys evidents però existeixen, ja que realitzant les proves per a aquest article en forma de recerques en la versió nord-americana de Google i a SearchMash, per a una mateixa paraula els resultats diferien.

Des del mateix SearchMash s'avisa que a vegades el cercador pot ser inaccessible degut a què s'hi estiguin introduint canvis, quelcom normal si pensem en la seva natura experimental.

En resum, SearchMash és una bona opció per a aquells internautes que volen estar sempre a l'última i presumir d'usar les eines més innovadores i desconegudes, i malgrat que és tan fiable com Google, de l'únic que no en podem estar segurs és que continuï estant disponible al minut següent.

Més informació:

searchmash
http://www.searchmash.com/