dissabte, de desembre 02, 2006

Terrasoft Solutions anuncia la disponibilitat de Yellow Dog Linux per a PS3

És el primer sistema operatiu de propòsit general llançat comercialment per a la videoconsola de Sony.

De fet, la pròpia PlayStation 3 ja usa Linux per al seu sistema d'arrencada i càrrega de videojocs, només que aquest Linux no pot ser considerat un sistema operatiu de propòsit general.

El sistema construït per Terrasoft Solutions constitueix la primera solució de programari per a convertir la màquina de Sony en tot un ordinador de propòsit general basat en la potència del processador Cell.

La companyia que produeix Yellow Dog Linux sembla disposada a apostar clarament per aquest processador, doncs fa escassament dos mesos va donar a conèixer el seu projecte per a la construcció del primer superordinador basat en processadors Cell. No és estrany, doncs aquest microxip està preparat per treballar "en equip" al costat d'altres de la seva espècie, el que el fa teòricament ideal per a la creació de clústers.

L'element més destacat d'aquesta nova distribució de Linux serà sense cap mena de dubte l'entorn gràfic, una de les darreres versions disponibles d'Enlightenment, un entorn poc habitual per a una distro del sistema del pingüí davant d'altres competidors forts en aquest camp com són KDE, Gnome o el puixant Xfce.

Com a programari inclòs, disposem del kernel 2.6.16, gcc 3.4.4, glibc 2.4, els clients de correu electrònic Thunderbird i Evolution, Firefox com a navegador web, Gaim com a programari de missatgeria instantània, OpenOffice com a suite ofimàtica integrada, reproductors multimèdia com Totem, eines de gravació com xcdroast, o el conegut programa de retoc d'imatges GIMP.

Com a notes d'aquesta versió, YDL 5.0 per a PS3 no suporta targes gràfiques de Nvidia, requereix l'ús d'un teclat i ratolí USB a més d'una unitat d'emmagatzemament (que no necessàriament ha de ser un disc dur, si no que pot ser una tarja MemoryStick de gran capacitat). L'àudio funciona correctament excepte per a escoltar CDs de música o ripejar-los, tot i que la companyia ja ha anunciat que això es solucionarà en una propera actualització.

Finalment, destacar que a més de la pròpia PlayStation, també necessitarem un ordinador de sobretaula o portàtil en el qual descarregar i preparar el gestor d'arrencada, el bootloader.

Yellow Dog Linux 5.0 per a PlayStation 3 és una distribució comercial que es troba disponible a través d'YDL.net, el "mercat" de pagament de Terrasoft Solutions.

Més informació:

Terrasoft Solutions
http://www.terrasoftsolutions.com/

YDL.net
http://www.ydl.net/

Notes corresponents a la versió
http://www.terrasoftsolutions.com/support/hardware/breakdown/index.php?hw_cat_id=15