dimecres, de desembre 06, 2006

L'OpenOffice de Novell serà compatible amb el format Open XML de l'Office de Microsoft

Primer fruit de l'acord comercial i tecnològic entre ambdues companyies que permetrà millorar la interoperabilitat entre les dues suites ofimàtiques.

Els primers resultats del polèmic acord entre Novell i Microsoft no s'han fet esperar, i com va prometre en el seu moment Novell, faciliten i milloren la interoperativitat de les solucions software d'ambdues companyies. Concretament es tracta de la creació de filtres que permetin a la suite ofimàtica OpenOffice llegir i escriure fitxers en el format Open XML. Aquest ha estat desenvolupat per Microsoft per a la seva suite Office 2007 i estandarditzat per l'ECMA (European Computer Manufacturers Association), i consisteix bàsicament en un fitxer comprimit emprant l'algoritme ZIP que conté una sèrie de fitxers XML que defineixen el contingut i format de l'arxiu.

El format Open XML forma part de la nova generació de formats de fitxer, juntament amb l'OpenDocument del consorci OASIS basat també en el llenguatge de descripció de dades XML i que empren aplicacions com Abiword. OpenOffice usa l'OpenDocument com a format per defecte per desar els seus arxius.

Fa alguns mesos es va especular amb la possibilitat de què Microsoft emprés OpenDocument com a format per defecte per al seu Office 2007 (que ha estat finalment publicat aquesta mateixa setmana), pel que sembla que l'anunci de Novell ve a dir que "si Mahoma no va a la muntanya, llavors la muntanya anirà a Mahoma", entenent que si des de Microsoft no es facilita la lectura, importació i exportació de documents en format OpenDocument, des de la suite OpenOffice sí es farà això amb els fitxers en format Open XML.

Novell ha anunciat que s'està treballant en un filtre bidireccional que es disponibilitzarà en forma de plug-in per a la versió d'OpenOffice pròpia de la companyia* sobre finals de gener del 2007, i que posteriorment el codi d'aquest programari serà alliberat per a què pugui ser integrat a la suite OpenOffice i, d'aquesta forma, pugui ser gaudit de la mateixa manera per tots els usuaris de la suite lliure per excel·lència.

Un problema per a Microsoft?

OpenOffice ja gaudeix de compatibilitat amb els formats de fitxer de la suite Office; és capaç de llegir documents del Word (.DOC), Excel (.XLS), PowerPoint (.PPT) i fins i tot treballar amb bases de dades d'Access (.MDB) però en aquest darrer cas podent accedir només a les taules i consultes. Tot i això, i malgrat que la compatibilitat és bona, no ho és al 100% per la qual cosa si bé els usuaris de l'OpenOffice poden obrir documents realitzats amb Office, diversos elements com les imatges o les taules poden no quedar a l'OpenOffice de la mateixa manera a com s'havien dissenyat i preparat en l'Office.

La present iniciativa aportarà -almenys això se suposa- més i millor compatibilitat entre OpenOffice i Office. Com afectarà això al mercat de Microsoft? Posem-nos per un moment en un cas de compatibilitat al 100%. Si volem obrir un document realitzat amb Word 2007, podríem fer-ho des d'un sistema Linux amb OpenOffice (ja que la suite ofimàtica està disponible per al sistema del pingüí a més de per a Windows, Mac OS X i Solaris), per la qual cosa ja no necessitaríem cap dels productes de Microsoft.

La necessitat creada per la companyia de Redmond de treballar amb els seus formats propietaris al convertir-los en un estàndard "de facto"** ha propiciat la necessitat que en algun moment gairebé tots els usuaris d'informàtica es vegin obligats a treballar amb Office o, almenys, exportar documents al format que usa aquesta suite. Si aquesta necessitat comença a desaparèixer en poder usar OpenOffice, com variarà el mercat entre els usuaris d'una i altra suite?

Més informació:

Nota de premsa de Novell - Novell Boosts OpenOffice.org and Microsoft Office Interoperability
http://www.novell.com/news/press/item.jsp?id=1248

Pàgina de Microsoft sobre el format Open XML
http://office.microsoft.com/en-us/products/HA102058151033.aspx

Pàgina web d'un plug-in per a Word 2007 que permet importar i exportar al format OpenDocument
http://sourceforge.net/projects/odf-converter

* En ser un projecte lliure i subjecte a la GPL, el codi de l'OpenOffice pot ser aprofitat per altres empreses o organitzacions per a crear les seves pròpies variants personalitzades del producte, sempre que aquestes compleixin al seu torn amb els termes de la GPL.

** El que vol dir que malgrat no haver estat estandarditzats per cap organització neutral i acceptada per la indústria, sí ha estat acceptat com a estàndard de forma oficiosa pels usuaris per la pròpia dinàmica del mercat.