dimarts, de novembre 14, 2006

Per fi! Sun obre el codi font del Java

Després de mesos d'anunciar-ho, Sun publica les primeres línies del codi de Java sota llicència GPL, inaugurant d'aquesta forma una nova era per al llenguatge multiplataforma.

Fins ara Java era gratuït, però no lliure. Això implicava que si bé per a realitzar programes en Java el programador no havia de fer cap despesa ni l'usuari per a executar les seves aplicacions (el que ja de per si és un gran avantatge), però tot i això tampoc podien veure o fins i tot manipular els secrets del llenguatge, tal com està realitzat i per tant canviar les seves funcionalitats, ampliar-les o restringir-les.

Després de mesos de rumors i confirmacions per part de Sun Microsystems, empresa creadora de Java i que manté en el seu poder l'estàndard del llenguatge, ha anunciat l'alliberament del seu producte sota la versió 2 de la GPL (GNU Public License).

Inicialment s'obre el codi de Java SE (Standard Edition) i ME (Micro Edition; edició per a dispositius mòbils), i també s'està aplicant la GPL a Java EE (Enterprise Edition), fins ara sota llicència CDDL (Common Development and Distribution License). L'alliberament del codi font dels diversos components de cada versió de Java es realitzarà de mica en mica durant els propers mesos.

Una història que es repeteix

No és el primer cop que Sun obre el codi font d'un dels seus productes. Si avui en dia disposem d'una suite ofimàtica lliure de qualitat com és OpenOffice és gràcies al fet que en el seu moment Sun Microsystems va decidir donar a la comunitat el codi font de StarOffice, i per al desenvolupament posterior d'aquesta suite basar-se en el projecte comunitari OpenOffice, retroalimentant-lo amb els desenvolupaments dels seus propis programadors.

El sistema operatiu Solaris també fou objecte en el seu moment d'una operació idèntica, donant lloc al projecte OpenSolaris, d'igual caire comunitari i que permet a Sun basar el seu producte en el desenvolupament de la comunitat. Gràcies a aquest moviment, el conjunt OpenSolaris+Solaris està obtenint unes xifres rècord de descàrregues i ús, provant que l 'estratègia de Sun és molt vàlida.

Sun fins i tot ha arribat a usar aquesta filosofia en el camp del maquinari, fent públiques les especificacions de disseny d'un dels seus xips SPARC.

No manquen els que critiquen aquest matrimoni entre Sun i el programari lliure com de conveniència, argumentant que la companyia nord-americana s'aprofita de la situació amb finalitats oportunistes, encara que tampoc li falten partidaris que veuen en la "conversió" de Sun motius sincers, almenys des del punt de vista que econòmicament surten guanyant.

Un futur a la comunitat

L'alliberament de Java i els termes de la GPL impliquen que a partir d'ara, i de la mateixa manera que els altres dos projectes esmentats que van néixer de Sun, el llenguatge de programació pot ser un projecte dut endavant per una comunitat de desenvolupadors independents de la multinacional nord-americana i, fins i tot, que es puguin realitzar variants que s'allunyin de l'estàndard que fins ara ha marcat Sun.

Més informació:

'Kit' de premsa de Sun Microsystems sobre Java
http://www.sun.com/aboutsun/media/presskits/2006-1113/

Site oficial del codi obert de Java
http://www.sun.com/software/opensource/java/