divendres, de novembre 10, 2006

gNewSense, la nova distribució Linux de la FSF

Està basada en Debian i Ubuntu, incloent només programari lliure.

gNewSense és una distribució de GNU/Linux creada per dos activistes del programari lliure irlandesos: Brian Brazil i Paul O'Malley. Està basada en Debian i Ubuntu, respectivament la distro lliure per excel·lència i que té fama de ser més difícil, i la més simplificada per al seu ús per part de l'usuari final, que acosta el concepte de Linux (i al seu torn de Debian, doncs també es basa en aquesta distribució) a qualsevol persona. L'objectiu de gNewSense és el d'oferir als usuaris un sistema operatiu amb l'estabilitat d'Ubuntu i la llibertat de Debian.

El que es surt del normal en aquesta distro és el suport ofert per la FSF, entitat abanderada de la promoció i l'ús del programari lliure, que fins ara no havia apostat per una distro de GNU/Linux en concret, si no que havia recolzat al moviment del sistema del pingüí en conjunt.

Juntament amb la versió d'instal·lació de gNewSense disposem també d'una versió Live que ens permet provar el sistema sense haver de tocar res del nostre disc dur.

Per a la instal·lació, el projecte proporciona un instal·lador gràfic anomenat Ubiquity, que ens permetrà saltar-nos la rudesa de l'instal·lador de Debian i acostar-nos a Ubuntu pel que fa a facilitat d'instal·lació.

Per als usuaris que li agafin el "gustet" al Linux, gNewSense proporciona una eina anomenada Builder -i que ha estat creada en el marc del mateix projecte- per construir a partir de la instal·lació que tinguem de gNewSense, la nostra pròpia distro del sistema lliure. S'adjunten també instruccions detallades de com emprar aquesta eina.

Més informació:

gNewSense Official Website | Main / gNewSense
http://www.gnewsense.org/