dilluns, de novembre 06, 2006

Totalment inesperat: Novell i Microsoft s'alien per proporcionar interoperativitat Windows-Linux

Ambdues companyies han anunciat un acord mutu en els camps tècnic i comercial que permetrà als seus respectius productes de programari treballar conjuntament. Un acord sense precedents de la multinacional de Redmond amb un competidor directe que és un dels principals jugadors en el terreny de GNU/Linux.

La bomba va esclatar aquest passat dia 2 de novembre quan -i sense indicis previs- Novell i Microsoft anunciaven un acord de col·laboració que abraça el camp tècnic, el comercial, i el suport als clients comuns en el que es refereix al tema de patents de programari. En aquest darrer punt, Microsoft es compromet a no encetar accions legals contra els clients que hagin adquirit alguna versió de SuSE Linux, mentre que Novell no demandarà als clients de Windows.

Els acords subscrits -vàlids fins al 2012- afectaran a la interoperabilitat dels sistemes operatius d'ambdues empreses (Windows i les diferents versions de la distribució Linux SuSE) així com les aplicacions de gestió empresarial.

De moment, i segons han comunicat ambdues, la col·laboració es materialitzarà en la creació d'un departament conjunt per a investigació tecnològica que es centrarà en els següents camps:

- Virtualització. Segons Microsoft, és el que més comencen a demanar els seus clients. Encaixa també amb el perfil de SuSE, ja que aquesta empresa aposta per Xen, i la mateixa Microsoft col·labora amb XenSource en productes de virtualització. L'objectiu és facilitar la virtualització de Windows dins de Linux i viceversa.

- Serveis web. Afectarà a la interconnexió entre el Directori Actiu de Windows i l'eDirectory de Novell.

- Compatibilitat de formats de document, que permetrà als usuaris d'OpenOffice (format OpenDocument) intercanviar arxius amb els usuaris de Microsoft Office (Open XML) i viceversa.

Un dels aspectes més "xocants" -si se'm permet l'expressió; tot l'acord en si no deixa de ser xocant per a la comunitat linuxera, tot i que no ho és si pensem en termes de conveniència mútua per a les dues empreses- és que Microsoft recomanarà SUSE Linux Enterprise als clients que demanin solucions mixtes. A més, també participarà de forma activa en alguns dels projectes de programari lliure en els que pren part Novell.

Això podria donar un avantatge competitiu a SuSE davant de Red Hat, la principal companyia al mercat dels servidors Linux i, a través del projecte Fedora, també en els desktop. SuSE gaudeix d'un gran èxit a Europa, però Àsia i els Estats Units són diferents. És probable que Novell hagi buscat l'entesa amb Microsoft per pujar punts en el mercat nord-americà.

I és precisament en aquest punt que ens hem de preguntar si aquest acord realment afectarà a Red Hat, si és un intent de marginar a la companyia del barret vermell, o bé una estrategia de Microsoft per donar ales a una companyia menys important per contribuir a què no hi hagi un jugador tan important en el terreny Linux.

L'anunci ha estat aplaudit per altres companyies del sector de la informàtica com Intel, AMD, IBM, SAP o Hewlett-Packard (HP).

Més informació:

Nota de premsa conjunta
http://www.novell.com/news/press/item.jsp?id=1196
http://www.microsoft.com/presspass/press/2006/nov06/11-02MSNovellPR.mspx

Detalls de la col·laboració
http://www.microsoft.com/interop/msnovellcollab/default.mspx

Pàgina de Novell dedicada a l'acord
http://www.novell.com/linux/microsoft/