diumenge, de novembre 05, 2006

Publicada la versió 4.0 d'OpenBSD

Nova versió del que és tingut com el sistema operatiu més segur existent actualment.

Tot i ser un gran desconegut entre el públic usuari final, OpenBSD gaudeix d'una merescuda fama de sistema robust pel que fa a la seva seguretat, gràcies al seu explícit compromís amb la qualitat del codi font que en ell s'hi bolca i les auditories que aquest passa.

En aquesta nova versió major del sistema s'hi afegeixen noves arquitectures de maquinari en el seu suport com són les màquines basades en els processadors UltraSPARC III o les màquines Sharp Zaurus SL-C3200, PDA's basades en Linux i comercialitzades exclusivament al Japó amb alguns models disponibles a la resta del món.

La resta de grans novetats -a banda del suport per a nou maquinari- es poden resumir en:

- X.Org 6.9.0
- GCC 2.95.3 i 3.3.5
- Perl 5.8.8
- Servidor web Apache 1.3.29
- Sendmail 8.13.8

El projecte OpenBSD fou fundat el 1995 per Theo de Raadt, i és un fork (una branca) de NetBSD, un altre dels projectes nascuts de la branca BSD (Berkeley System Distribution) dels sistemes Unix.

La disponibilitat del sistema difereix de la d'altres Unix lliures com GNU/Linux en què d'aquest no es troben disponibles les imatges de CD en format ISO o un altre equivalent, si no que haurem de realitzar una instal·lació remota, arrencant la màquina amb un disquet o CD i el mateix procediment d'instal·lació s'encarregarà de connectar amb el servidor FTP d'OpenBSD per a descarregar la resta de fitxers.

Més informació:

OpenBSD
http://www.openbsd.org/