dimarts, de novembre 07, 2006

Descobert virus per a Mac OS X

Tot i que la seva perillositat és inexistent, la disponibilitat del seu codi font fa témer que sigui la base per a patògens més perjudicials.

Symantec, companyia especialitzada en solucions de seguretat informàtica i famosa pels seus productes antivirus que porten el segell Norton, ha donat a conèixer un nou especimen de virus, malgrat que aquest cop no afecta a la plataforma Windows, si no al sistema operatiu Mac OS X d'Apple.

Com els altres virus per a Mac existents fins al dia d'avui, 'Macarena' (curiós nom amb el qual a Symantec han batejat aquest nadó) és una prova de concepte, és a dir, una mena de 'test' per provar que és possible realitzar una determinada acció, en aquest cas infectar un sistema Mac OS X amb un programari que respon al perfil d'un virus.

El fet que hagi estat tan comentat a Internet es deu al fet que normalment tots els virus són creats per a l'entorn Windows, essent molt rar (ha passat ocasionalment) que surti a la llum algun especimen per a altres sistemes com Linux o Mac OS X, ja que per disseny intern, aquests sistemes operatius gairebé no tenen possibilitats que un programari pugui instal·lar-se i autoreplicar-se, a més de ser usats per un percentatge baix d'usuaris, el que els fa poc atractius als ulls dels virii (creadors de virus).

La perillositat d'aquest patogen ha estat qualificada com de baixa, havent estat detectada en el moment d'escriure aquestes ratlles només una infecció "in the wild" (és a dir, no controlada). Tot i això, i segons informa el site TechWeb basant-se en la pròpia Symantec com a font, el seu codi hauria estat fet públic, amb el que cal esperar més variants d'aquest virus en un futur proper, que al seu torn podrien ser més sofisticades i perilloses.

L'acció realitzada per 'Macarena' és infectar tots els arxius que troba en el mateix directori en el qual hi tinguem un fitxer infectat. Això es produeix en executables per a la plataforma PowerPC, no afectant als executables universals, és a dir, aquells que funcionen en aquesta plataforma i sobre els xips Intel amb els quals actualment Apple construeix les seves màquines.

Més informació:

Definició del virus Macarena a les pàgines de Symantec
http://www.symantec.com/security_response/writeup.jsp?docid=2006-110217-1331-99&tabid=1

Article de TechWeb
http://www.techweb.com/wire/security/193501710

Article de BetaNews
http://www.betanews.com/article/Symantec_Reports_on_Mac_OS_X_Virus/1162578800