dilluns, d’octubre 30, 2006

Alliberada la primera versió final del Windows Defender

Després de dos anys de desenvolupament i versions beta, Microsoft publica la versió definitiva de la seva eina contra el malware.

Tot i que aquesta notícia està corrent de boca en boca a Internet, la companyia de Redmond sembla no voler donar massa publicitat a aquest producte, doncs no s'ha publicat una nota de premsa oficial ni s'ha fet qualsevol altra acció publicitària. Ni tan sols s'ha canviat la pàgina de Windows Defender, que segueix presentant referències a la beta 2 malgrat que la descàrrega ja apunta cap a la versió final.

Poques coses han canviat des de la RC3 d'aquest programari anti-malware que ens permet no només escanejar el nostre sistema per trobar amenaces a la seguretat, si no també gaudir d'una protecció en temps real que impedeix -o, almenys, limita- la possibilitat que s'auto-instal·lin en el nostre sistema operatiu tota una sèrie de molestos adwares i spywares com el famós WinAntivirus Pro.

Les opcions de control en temps real són:

- Auto Start: monitoritza la llista de programes que s'executen de forma automàtica quan arranquem el nostre sistema.
- System Configuration: monitoritza les preferències de seguretat seleccionades en el Windows.
- Internet Explorer add-ons: monitoritza els programes que s'auto-executen en engegar el navegador web de Microsoft.
- Internet Explorer Configurations: permet veure les preferències de seguretat del navegador.
- Internet Explorer Downloads: monitoritza els programes dissenyats per a treballar al costat de l'Internet Explorer.
- Services and Drivers: facilita el control dels serveis i els drivers a mesura que interactuen amb Windows i amb el programari que s'està executant sobre el sistema.
- Application Execution: monitoritza totes les operacions realitzades pels programes que s'estan executant en el sistema.
- Application Registration: monitoritza eines i fitxers en el sistema operatiu que els programes poden registrar per córrer en qualsevol moment.
- Windows Add-ons: permet monitoritzar tots els add-ons per a Windows, com per exemple les aplicacions que modifiquen la interfície gràfica del sistema.

La facilitat per a eliminar del nostre sistema controls ActiveX instal·lats és un altre dels punts forts d'aquest programari de seguretat, ja que moltes amenaces (especialment adwares) empren aquesta via per entrar al nostre ordinador.

Windows Defender s'integra amb el navegador web Internet Explorer per a monitoritzar totes les activitats desplegades per aquest, com la descàrrega d'arxius o la instal·lació dels abans esmentats controls ActiveX. D'aquesta forma la navegació serà més segura especialment en Windows XP ja que en aquesta versió del sistema, Internet Explorer no disposa de tota la sèrie de funcionalitats de seguretat que sí disposarà en el Windows Vista.

Juntament amb la versió gratuïta de Windows Defender, l'usuari també tindrà l'oportunitat d'obtenir suport tècnic gratis per a dues incidències.

Els requisits tècnics per a instal·lar i executar Windows Defender són disposar de Windows XP Service Pack 2 o Windows Server 2003 Service Pack 1 sobre un Pentium III a 233 MHz. amb 64 MB. de RAM. Naturalment, aquests són els requisits mínims, els recomanats són una altra història...

Windows Vista comptarà amb aquest programa integrat i activat per defecte, fet que ha provocat les crítiques de nombroses empreses especialitzades en programari de seguretat, com Symantec. En això hi veuen tàctiques monopolístiques no molt diferents a les que en el seu dia van portar a la companyia de Bill Gates davant els tribunals acusada per aquest tipus de pràctiques per Netscape.

Més informació:

Windows Defender home
http://www.microsoft.com/athome/security/spyware/software/default.mspx