dimarts, d’octubre 31, 2006

Ubuntu publica la versió 6.10 de la seva distribució Linux

La nova revisió d'una de les distribucions més esteses actualment ve a confirmar el bon moment d'Ubuntu en particular i de les distros basades en Debian en general.

Ubuntu és una distribució de GNU/Linux basada al seu torn en una altra distribució que és Debian. La filosofia d'aquesta darrera és afegir només al sistema operatiu programari que sigui lliure. Ubuntu pren la base de Debian i la complementa amb una instal·lació simplificada i les eines necessàries per fer del sistema operatiu del pingüí una perfecta opció per a ordinadors d'escriptori, fent la competència a Windows i Mac OS X a més dels altres Linux orientats al desktop com poden ser SuSE, Fedora o Mandrake.

Després d'un curt període de temps respecte a la versió immediatament anterior, la 6.06, i també un període relativament curt de betatesting, Ubuntu ha alliberat la següent iteració, que porta com a numeral el 6.10, i que consisteix més aviat en una posada al dia de la 6.06 amb les noves versions del programari inclòs a la distro. Tot i això, inclou també un parell de novetats destacables en forma de sengles programes.

Entre les novetats destacables hi trobem:

- Gnome 2.16, la darrera versió alliberada d'aquest escriptori gràfic i plataforma de desenvolupament, present no només en Linux si no també en diversos sistemes operatius més com Solaris/OpenSolaris.
- Firefox 2.0, essent la primera distribució d'entre "les grans" en incloure aquesta nova versió del famós navegador lliure.
- Noves mesures de seguretat que, segons es diu en l'anunci oficial de llançament, "permeten la prevenció de les vulnerabilitats de seguretat més comuns fins i tot abans que aquestes siguin descobertes".
- Evolution 2.8.0
- La versió server d'Ubuntu 6.10 inclou una versió prèvia de LTSP-5 (Linux Terminal Server Project).

Les noves aplicacions abans esmentades són Tomboy, una utilitat per prendre anotacions de tipus post-it, i F-Spot, un gestor d'imatges digitals que ens permetrà mantenir organitzada la nostra col·lecció de fotografies personals a més d'editar-les i pujar-les de forma automatitzada a serveis com el de Flickr.

Però, i parlant tècnicament, potser la cosa més interessant d'aquesta nova Ubuntu sigui el fet d'haver reemplaçat el daemon /sbin/init per una altra utilitat anomenada Upstart, el desenvolupament de la qual ha estat patrocinat per la pròpia Ubuntu. Upstart s'empra de moment en la distribució de Canonical, però està pensat per poder ser adaptat a qualsevol altra distro. A més, i segons asseguren des d'Ubuntu, Upstart és més ràpid que el tradicional /sbin/init i més simple, al mateix temps que més potent.

A diferència de la versió anterior, la 6.06 LTS (acrònim de Long Time Support), la 6.10 disposarà només d'any i mig (18 mesos) de suport tècnic, el que inclou pegats de seguretat i atenció telefònica o a través de correu electrònic per part de Canonical. En l'anterior LTS, els temps de suport arriben a tres anys per al desktop i cinc per a les versions de servidor.

Les versions de la 6.10 alliberades inclouen imatges de CD per a desktop i servidor en les plataformes x86, PowerPC i AMD64, a més de la versió servidora per a processadors SPARC.

Paral·lelament a l'alliberament d'Ubuntu 6.10, també s'han publicat les versions definitives de les seves variants Kubutu, Xubuntu i Edubuntu.

Més informació:

Ubuntu: Linux for human beings
http://www.ubuntu.com/