dilluns, d’octubre 23, 2006

Microsoft fa el seu format de virtualització assequible a tothom

La companyia de Redmond intenta d'aquesta forma pal·liar l'empenta que ha experimentat VMware al mercat amb els seus productes gratuïts i la seva especificació oberta de format de màquina virtual.

La guerra entre productors de solucions de virtualització està servida. Si Microsoft va entrar a la competició amb la compra de Virtual PC, Parallels va presentar les seves armes, Xen manté la seva puixança com a programari lliure i VMware va contraatacar fent gratuïtes algunes de les seves solucions i obrint el seu format de màquina virtual, ara és la companyia de Redmond la que respon a aquest darrer moviment fent també públiques les especificacions del format de les seves màquines virtuals, de forma que qualsevol productor de programari pot fer compatibles els seus desenvolupaments de virtualització amb els de Microsoft.

L'alliberament de les especificacions del seu format de disc dur virtual es fa sota el paraigua del programa OSP (Open Specification Promise), pel qual ja es van alliberar amb anterioritat diverses especificacions de serveis web.

Segons Microsoft, l'objectiu d'aquest moviment és proporcionar les eines a altres desenvolupadors (incloent aquells que treballen sota la filosofia del programari lliure) per a què facin interoperables els seus desenvolupaments. Això permetria, per exemple, que VMware emprés el format de disc dur virtual de Microsoft, podent amb això crear un sistema virtualitzat en el Virtual PC sota Windows i executant-lo en VMware Player sota Linux.

Aquest moviment també pot tenir molta relació amb la col·laboració que des de fa alguns mesos mantenen XenSource, empresa privada que explota el programari lliure de virtualització Xen, i la mateixa Microsoft. Aquesta col·laboració es centra en el futur Longhorn Server, el futur successor del Windows Server 2003 i que disposarà de tecnologies per a facilitar la virtualització de sistemes.

Més informació:

Microsoft Enhances Interoperability With Open Virtualization Format
http://www.microsoft.com/presspass/press/2006/Oct06/10-17OSPVHDPR.mspx