dilluns, d’octubre 16, 2006

Disponible Slackware Linux 11.0

La distribució GNU/Linux més veterana encara en actiu torna a la càrrega amb energies renovades.

Tot i ser un nom poc conegut per als què s'han incorporat al món de Linux durant aquests darrers anys, Slackware és una de les distribucions històriques i la més antiga que continua en actiu.

Creada el 1993 per Patrick Volkerding, Slackware fou una de les primeres distribucions del sistema operatiu del pingüí en sortir al mercat, malgrat que amb el pas dels anys es va veure ofuscada per altres que simplificaven el procés d'instal·lació i afegien programari més modern al sistema. Tot i això, Slackware sempre ha tingut fama d'estabilitat i bon funcionament, gràcies al seu compromís -seguit al peu de la lletra- d'incloure només versions estables de programes. Algunes de les distribucions punteres d'avui en dia com SuSE/openSUSE troben el seu origen històric i tècnic en aquesta distribució.

La versió 11.0 d'aquesta distribució funciona amb un kernel 2.4.33.3, 2.6.17.13 o 2.6.18, estant aquest darrer disponible a la branca de testeig. Pel que fa als entorns gràfics, disposem de KDE 3.5.4 i Xfce 4.2.3.2 funcionant sobre un servidor X11R6.9.0 de X.org . No s'hi inclou l'entorn Gnome seguint amb la línia encetada el 2005 de no incloure aquest entorn gràfic degut a què es perd molt temps en el seu empaquetament i preparació per a què funcioni bé amb la distribució.

Entre el programari inclòs en aquesta versió, tenim les darreres versions del navegador web Firefox, el gestor de correu Thunderbird i SeaMonkey 1.0.5 (un reemplaçament de la suite Mozilla), la llibreria glibc 2.3.6, GCC 3.4.6 o el servidor web Apache 1.3.37 entre d 'altres.

L'usuari interessat en Slackware pot adquirir els seus CD's directament a Internet o a través d'alguns distribuïdors de programari, o bé descarregar les imatges ISO des del site de la distribució.

D'altra banda, i com a part de la iniciativa Slackware, els usuaris també poden descarregar un llibre gratuït en format PDF, HTML o Post script, per aprendre el funcionament de Linux en general i d'aquesta distribució en particular. Aquest llibre es pot trobar de forma gratuïta a

The Revised Slackware Book Project
http://www.slackbook.org/

Més informació:

The Slackware Linux Project
http://www.slackware.com/