divendres, d’octubre 13, 2006

El client de correu Eudora es passa al programari lliure

Qualcomm ha anunciat que a partir d'ara basarà el seu client de correu electrònic en el codi del Mozilla Thunderbird, essent-ne el resultat lliure i abandonant les versions comercials del seu aclamat programa.

Eudora és un client de correu electrònic disponible per a les plataformes Microsoft Windows i Apple Mac OS X així com per a ordinadors de mà basats en Palm OS, amb possibilitat en aquest darrer cas, de sincronitzar els missatges amb un ordinador de sobretaula. Tot i disposar d'una quota de mercat limitada, els seus usuaris acostumen a ser fidels i confiar en la robustesa i senzillesa d'aquest programa. És un software veterà, creat el 1988 per un estudiant, i adquirit el 1991 per la companyia Qualcomm.

L'anunci realitzat per l'empresa coincideix amb el llançament de les que s'han convertit en darreres versions comercials d'Eudora: la 7.1 per a Windows i la 6.2.4 per a Mac OS X. A partir d'aquí, la propera versió alliberada ja ho serà sota una llicència lliure, cap a mitjans del 2007. A partir d'aquest moment, Qualcomm ja no vendrà més versions comercials de l'Eudora.

Per als usuaris de les actuals versions comercials, Qualcomm ha garantit que es continuarà mantenint el suport tècnic promès amb l'adquisició del programa.

L'anunci també ha afectat al preu del programa, que dels 49,95 dòlars, ha baixat fins als 19,95. Per la seva banda, la versió gratuïta, que fins ara comptava amb publicitat inserida en forma de banners, veurà com aquests desapareixen.

Aquest és un procés molt similar al què en el seu moment va seguir Opera Soft per al seu navegador web, malgrat que el programa d'aquesta companyia no és lliure. Anteriorment, Opera s'havia finançat a base de banners.

El nou Eudora, tot i estar basat en el mateix codi font del Thunderbird, incorporarà característiques pròpies de l'actual client de correu de Qualcomm. Per la seva banda, la fundació Mozilla col·laborarà estretament amb Qualcomm en el desenvolupament present i futur del nou Eudora.

Més informació:

Welcome to Eudora
http://www.eudora.com/

Nota de premsa de la Fundació Mozilla
http://www.mozilla.com/press/mozilla-2006-10-11.html

FAQ de Qualcomm sobre l'anunci i el futur Eudora basat en el codi del Thunderbird
http://www.eudora.com/faq/