dimarts, d’agost 15, 2006

Trolltech anuncia proper model de telèfon mòbil basat en Linux

El Greenphone pretén ser una eina de base per a crear una plataforma GNU/Linux oberta i una ajuda per als desenvolupadors de programari per a dispositius mòbils.

Actualment, la penetració de Linux en el món dels dispositius mòbils com ara PDA's i Smartphones és mínima si la comparem amb altres sistemes operatius com poden ser Pocket PC, Symbian i Palm OS*. Amb prou feines disposem de la gamma de PDA's Zaurus de Sharp i alguns telèfons mòbils de Motorola, però poca cosa més. Tot i això, des de diversos sectors s'estan impulsant la creació de plataformes genèriques de Linux per a què puguin ser adaptades a famílies d'aparells electrònics personals.

Bon intent d'això és el que realitza Palm amb la migració del seu sistema operatiu propietari a Linux, al mateix temps que aprofita per construir una plataforma oberta que pot ser emprada a més per altres constructors de telèfons mòbils.

Això mateix és el que està intentant Trolltech, empresa que produeix les famoses llibreries QT (base de l'entorn gràfic KDE) i l'entorn Qtopia per a dispositius mòbils.

Aquesta mateixa setmana, Trolltech ha anunciat la futura disponibilitat d'un nou telèfon mòbil que serà produït per un fabricant xinès expressament per a Trolltech. Aquest telèfon portarà com a sistema operatiu una distribució de Linux totalment oberta i l'entorn gràfic Qtopia. Conjuntament també es podrà adquirir un kit de desenvolupament que facilitarà l'escriptura i test de noves aplicacions per al telèfon.

De moment encara no s'ha revelat el preu de l'aparell, però el fet més probable és que sigui prou assequible com per arrossegar a les petites companyies i desenvolupadors particulars interessats en capbussar-se en el món de la creació d'aplicacions per a dispositius que funcionen sota un Linux encastat.

El telèfon, que rep el nom de Greenphone al predominar-hi el color verd -color de la companyia Trolltech-, serà posat a la venda al setembre.

Característiques tècniques

El Greenphone muntarà un processador Marvell XScale dual-core a 312 MHz. amb 64 MB. de RAM i 128 de memòria Flash. Comptarà amb una ranura mini-SD per a la seva expansió i com a pantalla disposarà d'una LCD tàctil QVGA amb resolució 320x240. Comptarà també amb càmera de fotos d'1,3 Mpx. i connectivitat WiFi.

Un dels detalls més importants és el port mini-USB, ja que mitjançant aquest es podrà "flashejar" la BIOS del telèfon, actualitzant el sistema operatiu o canviant-lo per una altra distribució que fins i tot podem arribar a construir nosaltres mateixos.

Aquest darrer punt és molt important, doncs qualsevol operadora o fins i tot botiga minorista amb una mica de traça poden arribar a personalitzar al màxim el programari del seu telèfon mòbil, construint un nou aparell totalment propi i que poden vendre en exclusiva.

Un altre punt que caldrà tenir en compte és si aquest aparell es convertirà també en objecte de desig i col·leccionisme per als "caçagadgets" i aficionats als dispositius informàtics en general.

Més informació:

Qtopia Greenphone
http://www.qtopiagreenphone.com/

Article de LinuxDevices.com sobre el nou telèfon de Trolltech
http://www.linuxdevices.com/news/NS8030785497.html

Trolltech
http://www.trolltech.com/

* Malgrat que en el cas d'aquest darrer, Palm -ara en mans d'Access- el convertirà en un Linux amb compatibilitat cap enrere amb antigues versions de Palm OS.