dimecres, d’agost 09, 2006

Ja està disponible la primera versió de Freespire

És una de les distribucions GNU/Linux més orientades a l'usuari final per a què amb ella pugui substituir al Windows, ja que reprodueix fitxers de Windows Media, MP3 o QuickTime entre d'altres, i gràficament té una gran semblança amb el sistema operatiu de Microsoft.

Linspire, una empresa dedicada a la creació de solucions de programari basades en Linux i impulsora del projecte NVU per a la creació d'una eina de programació i disseny de pàgines web lliure i multiplataforma, ha seguit el camí marcat en el seu moment per Red Hat amb Fedora i seguit amb SuSE i el seu OpenSuSE: crear una versió gratuïta de la seva distribució que pugui ser descarregada des d'Internet i basada en programari 100% obert. Tot i això, un punt molt important diferencia a aquesta de Fedora i OpenSuSE: la compatibilitat amb els formats de fitxer més emprats en la plataforma Windows.

Després d'una sèrie molt ràpida de versions beta que en les darreres setmanes ens han permès entreveure les funcionalitats i facilitats de Freespire 1.0, es llança aquesta primera versió definitiva, que inclou compatibilitat amb els fitxers en format MP3, Windows Media, QuickTime, Flash, Real, i PDF. A més, també s'hi inclouen drivers per a les populars targes gràfiques Nvidia i ATI (aquesta última, dins de molt poc convertida en AMD) i drivers propietaris per a targes de xarxa WiFi.

Freespire disposa del seu propi CNR, un servei també disponible per a Linspire mitjançant el qual es proporcionen a l'usuari nombroses aplicacions preparades per a ser instal·lades d'una forma molt simple i normalment amb uns pocs clics de ratolí. Aquest servei té un cost de 20 Dòlars anuals (uns 18 Euros), i pot ser gaudit per un període gratuït de 30 dies per a la seva avaluació. Paral·lelament, l'usuari pot actualitzar la seva distribució Freespire amb el tradicional apt-get propi de les distros basades en Debian.

El suport per als formats de fitxer més populars en Windows esmentats anteriorment es pot aconseguir a través de programari de terceres parts disponible mitjançant la descàrrega directa des del CNR i la seva instal·lació amb un sol clic de ratolí.

Freespire 1.0 pot ser descarregada gratuïtament de forma directa des de la web del projecte o emprant el client P2P BitTorrent.

Més informació:

Freespire
http://www.freespire.org/