dijous, d’agost 03, 2006

La Fundació Mozilla allibera la primera alpha de Thunderbird 2.0

Nou sistema d'extensions més segur i la substitució de la funcionalitat Labels per la de Tags conformen les novetats més destacables del futur Thunderbird 2.0 .

Malgrat que crida menys l'atenció entre el públic en general que el seu "germà" el navegador web Firefox, Thunderbird (el client de correu electrònic lliure de la Fundació Mozilla i hereu del client de correu de Netscape) compta també amb un grup nodrit d'adeptes i admiradors, que l'usen i recomanen el seu ús basant-se especialment en criteris de seguretat comparativa enfront de l'Outlook de Microsoft.

Thunderbird està disponible per a diverses plataformes (Windows, Linux, Mac OS X) i traduït a diversos idiomes. Aquesta disponibilitat multiplataforma juntament amb la seva gratuïtat, robustesa i fiabilitat li han permès guanyar-se una gran estima entre els seus usuaris, malgrat que la majoria de consumidors de productes informàtics (i especialment els usuaris finals) continuen confiant en la seva competència més directa.

Amb l'èxit de la versió 1.0 i l'encara millor acollida despertada per la versió 1.5, la Fundació Mozilla encara ara el desenvolupament de la versió 2.0 d'aquest client de correu electrònic, havent alliberat aquesta mateixa setmana una primera preview en forma de versió alpha.

Les principals novetats del nou Thunderbird són:

- Més velocitat de càrrega i execució de l'aplicació.

- Nova funcionalitat de "Tags" (que podríem traduir per etiquetes) que substitueix a l'anterior Labels, i que ens permet catalogar els missatges en categories diferents. Ve amb una sèrie de categories predefinides que es distingeixen pel seu color, i que podem ampliar de forma personalitzada, incloent també un color o tonalitat diferent per a cadascuna de les categories personals creades. Una altra diferència respecte a les anteriors etiquetes és que ara es poden assignar més d'una a un mateix missatge, mentre que amb les versions disponibles fins ara només podem assignar una única etiqueta a cada missatge.

- Noves vistes de les carpetes d'emmagatzematge de missatges.

- Millores en el sistema de notificació de nous missatges.

- No hi ha canvis estètics apreciables, malgrat que es percep una interfície lleugerament més neta.

- Nou instal·lador basat en el Nullsoft Scriptable Install System.

- Nou sistema d'extensions, que afegeix més seguretat i major facilitat per localitzar les extensions desitjades. També es renova el gestor d'extensions.

Com a nota negativa, fer notar que alguns usuaris que han provat el nou producte afirmen que algunes extensions (arxius .XPI) de versions anteriors no funcionen en el Thunderbird 2.0 . Això pot ser un problema propi d'una versió alpha, i és molt probable que es solucioni en posteriors iteracions abans que sigui llançada la versió definitiva. Precisament, un dels punts forts de Thuderbird -de la mateixa manera que del Firefox- és la capacitat d'estendre les seves funcionalitats mitjançant petites aplicacions, disposant d'una àmplia base d'extensions ja construïdes, pel que seria una idea ridícula rebutjar tota aquesta base d'ampliacions per haver de reconstruir-les totes una altra vegada. Tot i això, el nou sistema d'extensions pot ser també un obstacle important a l'hora de compatibilitzar les extensions existents fins ara amb el nou format. Esperem que estigui més treballat amb vista a properes versions alpha i beta.

La versió alpha 1 del Thunderbird 2.0 es pot descarregar ja des dels servidors de la Fundació Mozilla, encara que està disponible només en anglès dels estats Units.

Més informació:

Mozilla Thunderbird 2 Alpha 1 Release Notes
http://www.mozilla.com/thunderbird/releases/2.0a1.html