diumenge, d’agost 13, 2006

OpenDarwin tanca les seves portes

Amb el sentiment d'haver estat traïts per Apple i abandonats per la comunitat, el conjunt de desenvolupadors d'OpenDarwin s'acomiada però sense deixar els projectes encara actius totalment abandonats.

En una nota de comiat publicada a la seva pàgina web, els responsables del sistema operatiu OpenDarwin anuncien la finalització immediata de les seves activitats, malgrat que els servidors d'aquest projecte romandran actius durant un llarg període de temps, a fi i efecte de què els projectes que encara estan actius puguin buscar nous allotjaments i noves adreces web.

El projecte OpenDarwin, un sistema operatiu basat en el mateix nucli que el Mac OS X (BSD/Mach 3.0), fou creat en el 2002 per Apple Computer i l'Internet Systems Consortium com a nexe d'unió entre l'empresa (Apple) i la comunitat de desenvolupadors lliures per a l'intercanvi de codi font, solucions i suport mutu. D'aquesta forma, Apple es podia beneficiar del codi desenvolupat per OpenDarwin per al seu propi Mac OS X, i la comunitat de programadors reunida al voltant d'OpenDarwin es podia beneficiar del suport i material cedit per Apple.

Tot i això, els responsables del projecte denuncien l'actitud de la companyia de Steve Jobs, que afirmen dista molt de ser aquella que els havien promès. Segons ells, Apple ha usat la força de programadors d'OpenDarwin per al seu propi benefici sense oferir gaire res a canvi. Les portes per parlar amb Apple també s'han trobat tancades molts cops.

D'altra banda, i com a un dels factors determinants per al tancament definitiu del projecte, també trobem la manca de resposta que aquest ha obtingut entre el públic en general, de la qual amargament se'n queixen els responsables d'OpenDarwin.

Finalment, els administradors d'OpenDarwin es queixen que, al cap i a la fi, els seus servidors i el seu esforç només ha servit per allotjar els projectes d'altres persones.

De moment, l'anunci sembla no haver afectat a GNU-Darwin, un sistema operatiu que pren com a base el codi font d'OpenDarwin juntament amb diversos programes i la filosofia del projecte GNU. Caldrà veure com l'afecta en el futur immediat.

Més informació:

OpenDarwin
http://www.opendarwin.org/