dimarts, d’agost 01, 2006

Confusió sobre la data de llançament de Windows Vista

Mentre Microsoft manté com a oficial la data anunciada fa unes quantes setmanes, s'estenen per la Xarxa rumors més o menys fonamentats sobre un possible retard.

La tradició no escrita que els llançaments de nous productes de la companyia de Bill Gates sempre arriben amb retard respecte a la data anunciada, fa que els rumors sobre un possible retard de Windows vista respecte a la data anunciada oficialment (i a la qual ja se li ha afegit un retard respecte als plans més llunyans en el temps de Microsoft) siguin molt creibles.

L'especulació és màxima a la Xarxa. Les dates que Microsoft ha donat (i manté) per al llançament de Windows Vista són novembre de 2006 per a les edicions corporatives i gener de 2007 per a les dirigides a l'usuari final, però sense entrar en més detalls sobre el dia en concret que es produirà la presentació.

La primera data que va pensar Microsoft per al seu proper sistema operatiu va ser algun moment durant el 2003, quan Vista era només una actualització de Windows XP i un pas intermedi entre aquest sistema i Vienna, nom en clau que rep la generació de Windows que vindrà després de Vista i en la qual ja s'està treballant des de fa temps. Gradualment, a Vista -que en aquell temps rebia el nom de Longhorn- se li van anar afegint funcionalitats corresponents inicialment a Vienna, el que va fer que la seva data de llançament s'anés endarrerint de mica en mica.

La complicació de construir un sistema operatiu modern tan complex i amb tantes funcionalitats com ho és Vista constitueix un altre factor que ajuda a explicar el perquè dels successius retards. Així, per exemple, algunes funcionalitats inicialment previstes no estaran finalment presents en Windows Vista per tal de poder complir amb els terminis de lliurament; és el cas de la nova "shell" (línia de comandes), anomenada Monad. Tampoc els usuaris de Vista veuran el nou sistema de fitxers WinFS, cridat a substituir al veterà NTFS.

I finalment, tenim el programa d'ampliació i millora de la seguretat en els sistemes operatius i aplicacions de Microsoft, conegut amb el nom de Trustworthy Computing (en anglès, computació confiable), que també ha provocat algun retard en la producció de Windows Vista.

Rumors i més rumors

Alguns analistes i consultors han arribat a afirmar que Windows Vista no sortirà al mercat, o que si ho fa serà amb un gran retard. Això seria a causa de què la complexitat del producte i el codi heretat del Windows XP haurien fet inutilitzable bona part del codi font, que hauria de ser rebutjat i refet. Tot i això, les versions beta disponibles desmenteixen radicalment aquests postulats.

Altres rumors es basen en proves més sostenibles: fa uns dies, Kevin Johnson (copresident de la divisió de plataformes i serveis de Microsoft) va afirmar que Windows Vista serà llançat al mercat "quan estigui disponible". Una afirmació susceptible de ser interpretada de moltes maneres...

Anteriorment, i en el mateix mes de juliol, Bill Gates havia afirmat que Windows Vista "té el 80% de possibilitats de sortir al carrer en les dates previstes", i que només calia endarrerir el seu lliurament en el cas que fos estrictament necessari. Una altra afirmació susceptible a múltiples interpretacions...

Malgrat tots els rumors que circulen per la Xarxa de xarxes, es mantenen les dates anunciades com a oficials per Microsoft per al llançament de Windows Vista.