dimarts, d’agost 08, 2006

Apple mostra els primers servidors basats en processadors Intel i com serà el Mac OS X 10.5

En el marc de la WWDC, Steve Jobs ha presentat els darrers productes de maquinari i programari de la companyia de Cupertino: el successor del Power Mac G5, els Xserve basats en processadors G5, i com serà el futur Mac OS X 10.5 àlies "Leopard".

La WWDC (Worldwide Developers Conference) és la conferència anual que Apple celebra en dates estiuenques per tal de presentar els seus nous i futurs productes a la comunitat, especialment als desenvolupadors de solucions per a la seva plataforma. L'edició d'enguany es celebra a San Francisco del 7 a l'11 d'Agost.

Com sempre, la conferència inicial a càrrec de Steve Jobs és l'acte més important de l'esdeveniment. És ja una tradició que en aquesta conferència (més coneguda com a keynote en anglès) el propi CEO d'Apple Computer i figura mediàtica del món de la informàtica presenti el que seran les novetats de la companyia de Cupertino per a tota la temporada. Aquest cop li ha tocat presentar les noves màquines basades en processadors Intel, ara dirigides al sector empresarial ja que són els servidors, i com serà la propera versió del Mac OS X, que portarà com a número el 10.5 i com a nom en clau "Leopard".

Mac Pro

La nova màquina d'Apple porta la mateixa "carrosseria" que el Power Mac G5, i es publicita com el Mac més ràpid creat fins avui a més de l'ordinador que completa la transició de la companyia de Steve Jobs als processadors Intel.

Munta dues CPU's Intel Dual Core Xeon de 64 bits (nom en clau "Woodcrest") a velocitats a partir dels 2 GHz. i fins als 3 GHz. com a màxim, fet que li dóna una potència excessiva per a una màquina desktop, i ideal per a un servidor.

L'interior de la màquina ha estat redissenyat respecte a l'anterior Power Mac G5 per tal que es pugui ampliar amb més facilitat, comptant amb la possibilitat d'arribar als 16 GB. de RAM, 2 Terabytes d'emmagatzematge, i 4 ports PCI Express.

Les possibilitats de combinar tot el maquinari i el programari existent per al nou Mac són tan àmplies que en la seva publicitat, Apple afirma que existeixen fins a més de 4 milions de combinacions possibles per personalitzar al màxim el nou Mac Pro.

Xserve

La gamma de servidors professionals d'Apple també aprofita l'avinentesa per a renovar-se, muntant els nous i potents processadors Intel Xeon de 64 bits amb doble nucli. Cada configuració aporta dos nous processadors "Woodcrest", amb el que tenim una màquina que comptabilitza quatre processadors en total. Una tarja gràfica PCI Express i la possibilitat de tenir fins a 2,25 Terabytes d'emmagatzematge en disc completen les impressionants característiques d'aquest servidor.

La memòria RAM pot arribar fins als 32 GB., i la velocitat del bus frontal són uns impressionants 1,33 GHz.

Mac OS X 10.5 "Leopard"

Sense molts dubtes al respecte, la "piece de resistance"* de la keynote inicial de Steve Jobs ha estat la preview de la propera versió del sistema operatiu Mac OS X, la 10.5 més coneguda com a Leopard.

La primera novetat destacada en el Mac OS X 10.5 és Time Machine, un sistema automatitzat de backup (còpia de seguretat) incremental, que permet desar els nostres fitxers (documents, fotos, arxius de música,...) així com els fitxers i configuracions del sistema.

Time Machine permet recuperar un arxiu que havíem canviat en qualsevol data, ja que en ser incremental, guarda una imatge inicial del sistema operatiu per a posteriorment guardar només els fitxers i les configuracions que hagin canviat.

Spaces

La nova funcionalitat Spaces permet crear escriptoris virtuals, tal i com tenim en els entorns gràfics per a Unix/Linux (Gnome, KDE,...) en els quals ens hi podem organitzar la nostra feina. La proposta d'Apple consisteix en crear un espai virtual per a cada "tema" que toquem amb el nostre ordinador: un espai per a comunicacions, un altre per a diversió, un altre per a la feina,...

En clicar al Dock sobre una aplicació oberta en un altre dels escriptoris de Spaces, el sistema ens trasllada automàticament a aquest escriptori, o bé podem activar el selector d'espais amb una drecera de teclat per tenir una vista en miniatura de tots els espais i seleccionar el que desitgem.

Core Animation

Fa uns anys, la informàtica es tornava gràfica. Ara es converteix en animada, i la nova funcionalitat Core Animation del Mac OS X 10.5 va en aquest sentit.

Core Animation consisteix en un programari que permet la creació d'animacions i escenes cinemàtiques emprant diferents tècniques (text, dibuixos 2D, vídeo, renderings 3D,...) i orientat al programador d'aplicacions.

Altres novetats destacables del Mac OS X 10.5 són:

- Versió 3 del programa de correu electrònic d'Apple, que proporciona major nombre de plantilles per a redactar missatges.
- Dashboard conté nous Widgets.
- L'eina de recerca Spotlight permet ara treballar també amb unitats de xarxa muntades en el sistema, pel que les cerques s'expandeixen fora del nostre Mac.

Tot això ho podrem veure cap a la primavera de 2007, període en el què Apple té previst treure al mercat el seu nou Mac OS X 10.5

Més informació:

Apple
http://www.apple.com/

* Expressió francesa que equivaldria a "el plat fort"