dilluns, d’agost 21, 2006

Neix nova iniciativa open source per a l'entorn Mac

Mac OS Forge vol prendre el relleu d'OpenDarwin, tancat fa poc, com a punt d'encontre per a la comunitat de programadors en codi obert i programari lliure.

Pocs dies després de l'anunci de l'abandonament del desenvolupament d'OpenDarwin per part dels seus responsables degut a la situació d'abandonament que patien per part d'Apple, neix un nou punt de trobada a Internet amb vocació d'aglutinar una comunitat de programadors en codi obert al voltant del codi font del Mac OS X alliberat per la companyia de Cupertino.

Apple ha mantingut des de fa temps una relació d'amor-odi amb la comunitat de programadors que abracen la filosofia tant del codi obert com del programari lliure*; d'una banda, el seu sistema operatiu Mac OS X es basa en el nucli Darwin, que ha crescut i madurat a l'entorn col·laboratiu proporcionat per Internet i gràcies a la filosofia del codi obert. A aquest codi, els nois de Steve Jobs li han adjuntat eines de codi tancat i propietàries, per donar com a resultat final el sistema Mac OS X. per l'altra banda, al nucli Darwin també se li han adjuntat eines lliures, donant com a resultat un sistema operatiu lliure complet (GNU-Darwin).

Tot i això, les queixes de la comunitat de programadors que participen en aquests projectes també han estat manifestes, i el màxim exponent d'elles ha estat el tancament definitiu que els responsables d'OpenDarwin van donar al seu projecte. Les acusacions contra Apple van des de l'abandonament de la comunitat fins a la manipulació del codi font obert sense respectar la seva llicència passant pels retards en l'alliberament del codi esmentat.

De fet, la política de l'empresa de Cupertino sobre això ha semblat sempre molt erràtica, i diverses vegades s'han pogut llegir a la Xarxa notícies sobre que no es publicaven les fonts per a determinades versions del Mac OS X, o es tornaven a publicar. Si anem a la pàgina web on Apple penja el codi font del nucli del Mac OS X (http://www.opensource.apple.com/darwinsource/) veurem clarament com per a moltes versions hi ha disponible la branca x86 i la PPC (PowerPC), mentre que per a altres només hi ha una branca de codi font disponible, sense identificar i que probablement respongui a la versió PowerPC.

Algun cop s'ha arribat a comentar que aquesta política respon al zel d'Apple per protegir la versió x86 del seu sistema davant l'atac de hackers que es van posar com a fita poder-lo executar en qualsevol màquina amb maquinari PC genèric, fita que a la fi va ser aconseguida.

Precisament, un dels primers anuncis que s'han llançat a la comunitat d'usuaris de Mac OS Forge és la disponibilitat del nucli corresponent a la versió 10.4.7 del Mac OS X.

En el si de la nova comunitat hi trobem altres projectes, com ara Bonjour, la implementació d'Apple de l'especificació Zeroconf (i anteriorment conegut com a Rendezvous). Fa falta encara temps per a saber com reaccionarà la comunitat davant d'aquesta nova iniciativa i si migraran a ella els projectes existents a dia d'avui, en especial aquells que deixaran d'estar sota l'empara d'OpenDarwin.

Més informació:

Mac OS Forge
http://macosforge.org/

* La segona implica la primera, però no al revés, ja que la llibertat d'un programa depèn a més de la llicència que el protegeixi.