dijous, de juliol 27, 2006

Una indiscreció d'Apple confirma l'iPhone?

En una recent conferència, un destacat directiu d'Apple realitzava unes declaracions que fàcilment es poden malinterpretar com tota una afirmació del "projecte iPhone".

Els rumors que han circulat les darreres setmanes sobre un smartphone d'Apple s'han vist confirmats per a alguns en les declaracions de Peter Oppenheimer, vicepresident sènior d'Apple a mateix temps que CFO (Chief Financial Officer). Aquestes declaracions van tenir lloc a la recent conferència de premsa que Apple va celebrar per presentar els resultats fiscals del tercer trimestre de l'any.

Durant l'esmentada conferència, i responent a la pregunta feta per un periodista sobre l'èxit de la gamma SonyEricsson Walkman -telèfons mòbils amb funcionalitats de reproducció de música en alta qualitat-, Oppenheimer va afirmar que "nosaltres creiem que els actuals telèfons mòbils no són els millors reproductors de MP3... però en el futur això millorarà. No ens asseurem sense fer res sobre això".

Aquestes declaracions han estat preses per molts mitjans de comunicació en línia com una afirmació de l'existència d'un projecte per materialitzar un smartphone d'Apple, ja conegut a Internet com iPhone.

Per què un telèfon mòbil?

Els motius que podrien dur a Apple a llançar un smartphone, segons els diversos rotatius en línia que es fan ressò dels rumors, són diversos: d'una banda l'escàs èxit del Motorola ROKR, al qual Apple va "cedir" una versió específicament adaptada del seu programari iTunes. la nova versió d'aquest telèfon funciona amb un programa diferent, l'iRadio, per la qual cosa Apple sembla haver-se quedat sense la seva fins ara única incursió en el món de la telefonia mòbil.

També s'ha suggerit que a Apple han vist el futur dels dispositius MP3 dedicats com una convergència cap a un únic dispositiu que uneixi les funcions de telèfon, PDA i reproductor MP3/multimèdia.

Només Rumors

Recordant que la present informació es basa en un rumor que circula per la Xarxa i que les declaracions del sr. Oppenheimer no es poden prendre com a una afirmació categòrica de tal projecte, crec que seria també molt interessant fer-se ressò d'alguns dels rumors que circulen a Internet sobre com podria ser el smartphone d'Apple:

- Diuen que la CPU podria ser un Intel RISC

- Disposaria d'una funcionalitat que permetria als usuaris trucar directament a altres iPhones amb un format de número determinat i independent de la xarxa a la qual aquests estiguessin abonats. Aquest servei seria una variant del protocol Bonjour que Apple usa en el programa iChat.

- Un dels socis d'Apple en el projecte podria ser SoftBank Corp, una companyia japonesa dedicada a les telecomunicacions i els continguts audiovisuals.

Proves

A banda de les declaracions de Peter Oppenheimer de les quals ens fem ressò avui aquí, els defensors de la teoria de l'iPhone compten amb les afirmacions d'un alt executiu de BenQ, que ja en el seu moment va dir que per a la construcció del smartphone d'Apple la companyia de Cupertino havia subcontractat a diversos fabricants asiàtics, tot i que el seu disseny seria realitzat íntegrament per Apple.

Fins i tot s'ha arribat a donar com a data de sortida al mercat un ampli marge de temps localitzat entre finals d'enguany i principis del 2007, malgrat que altres endarrereixen la seva presentació a la MacWorld Expo de San Francisco del 2007 i la seva sortida efectiva al mercat en el 2008.

Un motiu més per afirmar l'existència de l'iPhone és el registre per part d'Apple del domini iphone.org, que actualment redirigeix a la seva pàgina web principal. Tot i això, Apple arriba tard per a registrar altres dominis iphone, com el .com, que ja estan en mans d'altres empreses o particulars.

Primer pas cap a una PDA?

Apple fou precursora en el món de les PDA's amb un aparell anomenat Newton, un projecte que Steve Jobs mai va valorar com a seriós i el qual va donar per tancat quan va tornar a la companyia després de "l'espantada" de John Scully. Des d'aleshores, Apple no ha tornat a comptar amb un aparell similar.

El futur de les PDA's s'està veient per part de tothom com la convergència d'aquests aparells al costat dels telèfons mòbils en un únic aparell, que disposarà també de funcions multimèdia com la reproducció de música i vídeo (absorbint per tant als reproductors MP3 dedicats com l'iPod). Les dades que es tenen de l'iPhone podrien correspondre, més que a un telèfon mòbil intel·ligent, a una PDA amb funcions de telefonia, com els models Treo de PalmOne i la nova gamma iPaq de Compaq.