dimarts, de juliol 18, 2006

Yahoo! i Microsoft experimenten interoperabilitat dels seus programes d'IM

La compatibilitat entre els dos sistemes generarà un mercat de més de 350 milions d'usuaris, i arrossegarà a nombroses companyies a seguir la seva estela.

Microsoft i Yahoo! han anunciat aquesta setmana el llançament d'un programa públic (encara que limitat) de betatesting per a una solució de missatgeria instantània compatible entre ambdós fabricants, essent així els dos primers proveïdors globals d'IM (Instant Messaging per les seves sigles en anglès) en compatibilitzar els seus productes. Aquest primer pas es dirigeix a la disponibilitat de la compatibilitat de forma generalitzada durant els propers mesos.

A partir d'ara, els usuaris que puguin gaudir del programa beta podran intercanviar missatges instantanis amb els seus col·legues de l'altra xarxa, veure els missatges personals d'estatus, intercanviar emoticones (les icones de les cares somrients), afegir nous contactes i veure els contactes que estan offline.

Els usuaris que podran accedir al programa beta seran els que disposin de Windows Live Messenger i/o Yahoo! Messenger with Voice.

En el blog oficial de Windows Live Messenger se'ns promet que això és només el principi, i que el futur proper ens depara noves funcionalitats entre xarxes. la pregunta és: serà també amb la de Yahoo!, o la interoperabilitat inclourà a altres empreses?

Exemple per a altres companyies

La iniciativa de Yahoo! i Microsoft pot ser un esperó per a què altres empreses llancin iniciatives similars. Pot ser el cas d'AOL/ICQ o Google amb el seu Talk, que veuen amenaçat el seu mercat pel naixement d'un gegant (Windows Live Messenger+Yahoo! Messenger) que agruparà a 350 milions d'usuaris de dos sistemes diferents que a partir d'ara podran intercanviar informació.

De fet, aquesta aliança de Microsoft i Yahoo! pot llançar a AOL i Google una als braços de l'altra. ICQ és el sistema pioner en el món de la missatgeria instantània i un dels més populars al món -especialment als Estats Units- i el Talk de Google és un dels sistemes d'IM més puixants gràcies a la popularitat dels productes de la companyia del cercador.

Un altre possible escenari (malgrat que cal reconèixer que poc probable) seria la unió d'AOL o Google a aquesta iniciativa comuna a mitjà o llarg termini, el que restaria molt sentit als clients IM multisistema, és a dir, a aquells clients com ara Trillian o Gaim que permeten la connexió mitjançant un sol programa a diverses xarxes.

La missatgeria instantània, a diferència del correu electrònic o la web i igual com la VoIP és un servei que ha crescut de forma espontània a Internet, empès per diverses empreses i iniciatives de manera que cadascuna d'elles ha volgut imposar al mercat el seu propi protocol i forma de treball, deixant a l'usuari sense una plataforma única de comunicació. Amb un client de correu electrònic, per exemple (posem l'Outlook de Microsoft), jo puc enviar missatges d'e-mail a qualsevol altre usuari, independentment del programa que empri per a rebre'l (Outlook, Eudora, Thunderbird, servei de correu web,...), però en el món de la missatgeria instantània això era impossible fins avui, doncs cada companyia disposa de la seva pròpia xarxa, incompatible amb les altres.

Fins i tot els programes multisistema no permeten la intercomunicació entre comptes de diferents xarxes, si no que només actuen com a centre de control en el qual podem comunicar-nos des de cada compte d'IM que tinguem amb els usuaris d'aquella xarxa concreta.

Més informació:

Nota de premsa conjunta de Yahoo! i Microsoft
http://www.microsoft.com/presspass/press/2006/jul06/07-12IMInteropPR.mspx