dimarts, de juliol 25, 2006

AMD compra ATI

Es confirmen els rumors que han circulat per Internet durant les darreres setmanes, en una operació el valor de la qual puja a 5,4 bilions de dòlars però que queda pendent de l'aprovació de les autoritats reguladores corresponents.

L'operació fou presentada oficialment al públic el dilluns dia 24, malgrat que feia setmanes o, segons algunes fonts, fins i tot mesos que s'estava gestant. En alguns moments anteriors alguns analistes i periodistes van afirmar el tancament de l'operació, basant-se en les informacions de fonts molt properes a les negociacions, ja fos d'una o altra companyia mediadors neutrals, o simplement persones properes a les dues empreses o a la negociació en si.

Finalment, l'adquisició d'ATI per part d'AMD es realitzarà com a un canvi d'accions i un petit romanent en caixa, amb un valor total de 5,4 bilions de dòlars nord-americans.

La unió fa la força... en el camp de la multimèdia

La fusió d'aquests dos gegants s'ha encarat cap al camp de la multimèdia. En la nota de premsa publicada per AMD dilluns es remarcava el potencial que el conjunt format per les dues companyies té per a la fabricació de solucions completes no només en el món dels ordinadors de sobretaula, si no en els equips digitals multimèdia.

ATI no només es troba com a una de les dues dominadores del segment de les targes de vídeo (l'altra dominadora és Nvidia), si no que també s'ha introduït en el món dels xipsets per a ordinadors de sobretaula i dispositius portàtils com ara PDA's.

Els amants dels videojocs poden trobar una solució perfecta per a les seves necessitats en la unió d'AMD i ATI, que podria donar com a resultat uns microprocessadors especialment preparats per a treballar en el camp multimèdia i unes targes de vídeo especialment adaptades per a oferir el màxim rendiment amb aquests processadors. En els darrers temps, AMD semblava haver perdut el tren dels jugadors habituals en favor d'Intel, els microprocessadors de la qual ofereixen un major rendiment per a les tasques que requereixen els videojocs.

Per extensió, i seguint la mateixa línia, els equips Media Center també podrien veure el naixement d'una nova línia de components, més optimitzats per al treball amb vídeo i millor preparats per a treballar en conjunt.

En definitiva, la unió d'AMD i ATI afectarà als camps dels microprocessadors, xipsets i targes gràfiques. Per muntar un ordinador complet només ens fan falta una placa base i dispositius d'emmagatzematge, si no comptem amb la caixa, font d'alimentació i cablejat. La nova AMD pot equipar ella sola a gairebé un ordinador complet.

Enfront d'ella, Intel desenvolupa solucions completes: disposa de la gamma més coneguda de microprocessadors, els Pentium 4, fabrica plaques base i xipsets, i pel que fa a l'apartat gràfic, si bé no intenta competir a alt nivell amb Nvidia i ATI, sí disposa de GPU's integrades en els seus xipsets i altres per a servidors.

Amb l'operació, AMD s'acosta una mica més al nivell d'Intel, però oferint al consumidor un plus en disposar dels recursos d'un dels dos millors fabricants de xips per a targes gràfiques.

Redefinint les relacions amb altres empreses

S'ha dit que l'adquisició d'ATI pot afectar a la bona relació que fins ara AMD mantenia amb Nvidia. Això és una incògnita que només el temps podrà aclarir, però segurament que la relació entre totes dues no es quedarà igual.

Depenent de la dinàmica del mercat, Intel haurà de moure peça en el camp de les GPU's gràfiques, ja sigui refent la seva minvada divisió dedicada a aquest particular, o bé adquirint a alguna una altra companyia. podria ser Nvidia l'afortunada?

Apple és també una bona consumidora dels productes d'ATI, tot i que també dels de Nvidia i fins i tot dels d'Intel per a les targes gràfiques dels seus ordinadors, però el seu actual subministrador de xips és Intel després de l'espectacular canvi de plataforma que la va dur des de l'arquitectura PowerPC a la x86. Afectarà l'operació d'AMD a la relació d'Apple amb ATI tenint en compte que Intel i AMD són rivals?

Sobre AMD

Advanced Micro Devices és una companyia fabricant de circuits integrats fundada el 1969 i que actualment té la seu a Sunnyvale (Califòrnia). És la segona proveïdora de microxips del món, només darrere d'Intel.

Sobre ATI

Array Technologies Incorporated fou fundada el 1985 al Canadà, i és una de les principals proveïdores a nivell mundial d'unitats de processament gràfic (GPU) i targes de vídeo.

Més informació:

AMD
http://www.amd.com

ATI
http://www.ati.com

Nota de premsa d'AMD
http://www.amd.com/us-en/Corporate/VirtualPressRoom/0,,51_104_543~110899,00.html