diumenge, de juliol 23, 2006

Linux ja té driver NTFS de lectura/escriptura

Un tercer projecte es suma als dos existents per proporcionar als usuaris una forma d'escriure en una partició NTFS.

Una vella aspiració dels desenvolupadors i usuaris de Linux s'ha vist realitzada aquesta setmana: disposar d'un driver que permeti gestionar particions i dispositius amb un sistema de fitxers NTFS amb possibilitat de llegir i escriure. Fins ara, els sistemes Linux només podien llegir en un sistema de fitxers NTFS.

De fet, existien ja dues solucions que permeten també escriure en una partició NTFS: d'una banda NTFS for Linux, de Paragon, una empresa de software que proporciona a més d'aquest, altres productes per a la gestió de particions i sistemes operatius. El principal problema d'aquesta solució és que és comercial, malgrat que podem descarregar-nos un CD de demostració Live totalment gratuït i funcional.

D'altra banda, disposem també de Captive NTFS, lliure però que no constitueix una solució completa doncs necessita d'unes llibreries de Windows (pel que necessitarem tenir accés a una còpia legal del sistema operatiu de Microsoft) i una mica més de configuració per part de l'usuari, pel que no podem considerar que sigui accessible a tothom.

La tercera opció -la que ens ocupa- és lliure i completa, pel que constitueix un excel·lent component per a incloure en totes les distribucions Linux. La llicència sota la que es troba és la GPL, la més popular de totes i la mateixa que cobreix al sistema Linux.

De moment, el driver ntfs-3g es troba encara en fase beta, però a la seva pàgina web se'ns assegura que ja ha estat àmpliament testejat en particions NTFS natives. Les úniques funcionalitats que no implementa són l'accés a fitxers encriptats, escriure en fitxers comprimits, canvi de propietari d'un fitxer i de privilegis d'accés a fitxers, però permet crear arxius i directoris en el sistema de fitxers.

Aquesta és també una bona solució per a tots aquells usuaris que realitzin les seves còpies de seguretat des d'un Live CD de Linux, doncs a partir d'ara podran bolcar les seves dades a dispositius formatats amb NTFS.

A causa del recent alliberament d'aquest driver, les distros de Linux encara no l'incorporen, quelcom que no haurien de trigar gaire a fer.

Més informació:

Linux NTFS file system support
http://sourceforge.net/mailarchive/forum.php?thread_id=23836054&forum_id=2697

Solució de Paragon
http://www.ntfs-linux.com/

Captive NTFS
http://www.jankratochvil.net/project/captive/