dimecres, de juliol 26, 2006

Dragon Naturally Speaking 9: el sistema de reconeixement de la parla que no necessita entrenament

Reconeix la parla fins i tot si li dictem a un ritme normal, sense haver-ho de fer paraula per paraula com fins ara feien els sistemes de reconeixement de veu estàndard.

Un sistema de reconeixement de veu consisteix en un programari (i, eventualment, un maquinari) que permet a l'usuari dictar textos a l'ordinador parlant-los, no escrivint-los. Per a l'usuari final hi ha dos programes que es disputen la major part del mercat: d'una banda el ViaVoice d'IBM, i per l'altra el Dragon Naturally Speaking de Nuance. Els dos programes pateixen d'un parell de petits "inconvenients" per a l'usuari: abans de ser emprats necessiten un període "d'entrenament" per a què puguin reconèixer de manera fiable la parla de l'usuari concret, a més de què a l'hora de dictar-los el text cal fer-ho paraula per paraula, i no parlant de forma seguida com acostumem a fer-ho en una conversa normal.

Nuance ha anunciat com a gran avenç per al seu Dragon Naturally Speaking Preferred 9 que aquest programari no necessitarà d'un entrenament previ per aprendre a reconèixer les característiques concretes (timbre, pronuncia,...) de la parla de l'usuari, amb el que es podrà començar a usar directament després d'haver-lo instal·lat. A més, i com a segona característica innovadora, permetrà que se li dictin els textos al mateix ritme de la parla natural, amb el que s'haurà acabat haver de dictar paraula per paraula, a un ritme antinatural pel que fa a la parla.

El nou Dragon Naturally Speaking Preferred 9 presumeix de tenir un motor de reconeixement de veu molt més efectiu que el de la versió anterior, ja de per sí molt bo. Fins a un 20% millor que en la versió 8 del mateix programari, segons podem llegir a la seva pàgina web.

A més de poder dictar a l'ordinador el contingut d'un document, també podem controlar el sistema operatiu mitjançant la parla, realitzant les accions més comuns com són arrencar programes o navegar per la web, donant-li les instruccions a la màquina de viva veu. Entre les noves aplicacions suportades per Naturally Speaking 9 es troben el navegador web Firefox i el client de correu electrònic Thunderbird, tots dos de la fundació Mozilla i que han crescut notablement en popularitat i ús. També es poden usar les funcions de navegació per veu en menús per a l'Outlook Express.

Una de les funcionalitats amb més potencial d'aquest programari és la possibilitat de dictar a un dispositiu mòbil no per a què reconegui i transcrigui la nostra veu, si no per a què la desi en un arxiu de so que posteriorment podrà ser emprat com a fitxer d'entrada per al programa instal·lat en el nostre ordinador.

Com a opció per al dictat, a partir d'ara Dragon Naturally Speaking suporta una sèrie de micròfons Bluetooth, el que fa molt més còmode el dictat en no trobar-nos limitats per un cable que connecta el nostre micro a l'ordinador. I és que a molta gent li atraurà més la idea de caminar per l'habitació mentre dicta, una pràctica sense cap mena de dubte molt estesa...

Els requisits per a la instal·lació i execució de Dragon Naturally Speaking Preferred 9 són: processador a 1 GHz. o superior (naturalment, quant més potent sigui la màquina, millor funcionarà el reconeixement de veu), 512 MB. de RAM, 1 GB. de disc dur, Windows 2000 SP4 o superior, i un sistema d 'àudio (tarja de so+micròfon).

Més informació:

Nuance - Dragon NaturallySpeaking Preferred 9
http://www.nuance.com/naturallyspeaking/preferred/